Eva Viestová Samospráva

Žiaci hviezdia vo vlastnej TV: Otázky na telo nebojácne kladú aj riaditeľovi školy

Už piaty rok sa môžu žiaci, ktorí majú talent na herectvo, moderovanie realizovať na hodinách povinne voliteľného predmetu s názvom mediálna výchova. Hneď prvý rok sme pomenovali našu televíziu honosne – dostala meno Phoenix.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci hviezdia vo vlastnej TV: Otázky na telo nebojácne kladú aj riaditeľovi školy
Foto: Eva Viestová

Pomenovanie je symbolické, pretože tiež sme povstali prakticky len z dobrej vôle vyučujúcich a žiakov.

Začiatky boli veselé

Začiatky boli úsmevné, prvý kontakt redaktorov a moderátorov bol osobný s divákmi, vtedy sme ešte ani nemali videokameru, pozvali sme si divákov priamo do učebne a naživo odprezentovali celú reláciu.

Najúžasnejšia bola reklama na ovocie, keď žiaci ponúkali divákom chutné a vkusne naaranžované pomaranče, kivi, jablká, banány.

Už máme logo a robíme rozhovory

Postupne sme pracovali na štúdiu, v ktorom by sme mohli nahrať a následne odvysielať televízne vysielanie. Máme logo Phoenixa, na ktoré sme hrdí.

Naši redaktori sa postupne naučili robiť interview, dodržiavajú pravidlá mediálnej etiky, zbavujú sa trémy. Veď kde inde by si mohli dovoliť položiť pár otázok na telo aj pánovi riaditeľovi, keď nie práve v relácii, ktorá má takýto názov?

Stále vymýšľame niečo nové

Každý ročník prichádza s niečím novým. Žiaci sršia nápadmi a my sa už veľmi tešíme na učebňu mediálnej výchovy, ktorú sa plánuje zariadiť v najbližších mesiacoch.

V šiestom ročníku sa dáva ešte viac priestoru pre malých hercov. Výsledným produktom je totiž film. Podarilo sa nám natočiť jeden hraný film Strašidlá v škole alebo doučko a jeden filmový dokument o žiakoch, ktorí sa rozhodli pre mediálnu výchovu.

Siedmaci majú možnosť realizácie sa v školskom rozhlase. Je to dosť náročné, pretože nahrať čo i len zopár viet bez nejakých zvukov, ktoré by nás nerušili, je naozaj umenie. Už spomínaná učebňa mediálnej výchovy to určite vyrieši, a žiaci budú môcť s radosťou pracovať na nahrávať a následne odvysielať svoju prácu.

Veríme, že aj tento predmet môže mať vplyv na nasmerovanie niektorých našich žiakov na výber strednej školy a možno aj na výber povolania.

info a foto: ZŠ Komenského

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM