Jakub Forgács Správy

Na svete je nový rebríček stredných škôl. Takto sa umiestnili tie revúcke

Aktualizované rebríčky základných a stredných škôl na Slovensku zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Pozreli sme sa na umiestnenie zástupcov z nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Na svete je nový rebríček stredných škôl. Takto sa umiestnili tie revúcke
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Naj na Slovensku

Medzi SOŠ obhájili prvé dve miesta v celoslovenskom rebríčku Obchodná akadémia v Trnave (Kukučínova 2) a SPŠ elektrotechnická na Plzenskej ul. v Prešove. Na tretie miesto postúpila Obchodná akadémia Milana Hodžu v Trenčíne.

Výmenu v rámci čelných pozícií hlási INEKO v rebríčku za krajinu pri gymnáziách. Z tretieho na prvé miesto poskočilo bratislavské Gymnázium Jura Hronca, a naopak, z prvého na tretie miesto sa posunula Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázium na Teplickej 7 v Bratislave. Druhú priečku obhájilo Gymnázium sídliace na Poštovej 9 v Košiciach.

Ako dopadli revúcke školy?

V celoslovenskom merítku sa revúcke školy v prvej tridsiatke neumiestnili ani v kategórií stredných odborných škôl ani v kategórii gymnázií. Pozreli sme sa teda, aké priečky sa revúckym školám ušli v rámci Banskobystric­kého kraja.

V prvej tridsiatke stredných odborných škôl v kraji má Revúca len jedného zástupcu, a to Strednú odbornú školu Generála Viesta 6. Obsadila 23. priečku.

Osobitnou kategóriou je rebríček gymnázií. Gymnázium M. K. Vl. Clementisa 21 obsadilo 16. miesto a Gymnázium Hurbanova 34 v neďalekej Tornali skončilo na 20 priečke.

Aktualizované rebríčky

Ako približuje INEKO, v rámci aktualizácie týkajúcej sa ako základných, tak i stredných škôl, boli doplnené najnovšie údaje o uplatnení absolventov SŠ, mimoriadnych výsledkoch žiakov, pridanej hodnote (PH) v slovenskom jazyku, výsledkoch štátnej školskej inšpekcie na školách, počtoch učiteľov a žiakov vrátane informácie o počte žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a informácie, do akej miery učitelia využívajú informačné technológie, podieli absolventov SŠ prijatých na štúdium na vysokých školách na území SR, finančných zdrojoch škôl v prepočte na jedného žiaka a zapojení škôl do vzdelávacieho programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE).

Upozornenie: Rebríčky škôl komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom. Rebríčky tak nemusia plne vypovedať o kvalite školy, môžu však byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy a najmä by mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM