Jakub Forgács Správy

Na svete sú výsledky testovania: Žiaci z Revúckeho okresu skončili na chvoste

Výsledky Testovania 9 sú vonku a my vieme, ako obstáli školáci z nášho okresu. Takto sa im darilo!

Ilustračný obrázok k článku Na svete sú výsledky testovania: Žiaci z Revúckeho okresu skončili na chvoste
Zdroj: TASR

Celoslovenské testovanie žiakov (Testovanie 9 2019) sa uskutočnilo začiatkom apríla tohto roka na 1 569 školách. Na testovaní sa zúčastnili všetci žiaci 9. ročníka základných škôl a aj žiaci 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom. Testy písalo spolu 40 529 žiakov (48,6 % dievčat a 51,4 % chlapcov). Žiaci boli testovaní z matematiky a tiež národného jazyka a literatúry. Informoval o tom Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý tiež zverejnil výsledky tohtoročných monitorov.

Tie pre základné školy Revúckeho okresu dopadli mimoriadne neúspešne. Celkovo 303 našich žiakov z 13 škôl dosiahlo v teste z matematiky priemernú úspešnosť 46,7 %, čo je až 79. miesto zo všetkých slovenských okresov. V teste zo slovenského jazyka a literatúry malo 217 žiakov z 11 škôl priemernú úspešnosť 49,2 %, čo je 78. miesto na Slovensku.

Výsledky z matematiky

Z matematiky dosiahli testovaní žiaci celkovú priemernú úspešnosť 63,1 %. Dievčatá riešili test s úspešnosťou 62,3 % a chlapci 63,8 %, ich výsledky sú porovnateľné. Rozdiely sa však podľa NÚCEM potvrdzujú na regionálnej úrovni okresov. „Najúspešnejší v matematike sú žiaci z okresu Bratislava I, ktorí dosiahli úspešnosť 78,8 %, ich výsledky boli silne vecne významne lepšie ako celoslovenský priemer. Ďalšiu skupinu tvoria okresy, ktoré dosiali výsledky stredne vecne významne lepšie ako celoslovenský priemer, a to: Bratislava IV, Bratislava II, Považská Bystrica a Trenčín,“ dopĺňa NÚCEM.

Výsledky silne vecne významne horšie ako celoslovenský priemer, sú podľa NÚCEM v okresoch: Gelnica, Revúca a Rožňava. Rovnako nasledujúce okresy dosiahli výsledky z matematiky stredne vecne významne horšie ako celoslovenský priemer: Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Sabinov, Poltár, Trebišov, Krupina, Sobrance, Medzilaborce a Košice – okolie.

Výsledky zo slovenského jazyka a literatúry

Testovaní žiaci dosiahli zo slovenského jazyka a literatúry priemernú úspešnosť 62,3 %. Dievčatá dosiahli v teste úspešnosť 65,7 % a chlapci 59,1 %. Aj tu sa však podľa NÚCEM preukazujú rozdiely na regionálnej úrovni okresov. „Najúspešnejší zo slovenského jazyka a literatúry sú žiaci z okresu Bratislava I, ktorí dosiahli priemernú úspešnosť 74,3 %, ich výsledky sú silne vecne významne lepšie ako celoslovenský priemer. Výsledky stredne vecne významne lepšie ako celoslovenský priemer dosiahli žiaci v okresoch: Bratislava II, Košice I a Bratislava IV,“ ozrejmili.

Výsledky silne vecne významne horšie ako celoslovenský priemer dosiahli žiaci v okresoch: Poltár a Revúca. Výsledky stredne vecne významne horšie ako celoslovenský priemer dosiahli žiaci v okresoch: Gelnica, Sabinov, Rožňava, Trebišov, Krupina, Kežmarok, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš. Uviedol NÚCEM.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM