Radka Deckerová Kultúra

Najnetradičnejší darca! Na zničený hrad prispel japonský súbor Krásna Hôrka

Hrad Krásna Hôrka spája Slovensko s Japonskom. Presvedčilo sa o tom Slovenské národné múzeum, ktoré zaznamenalo dar na obnovu požiarom zničeného hradu Krásna Hôrka od nezvyčajného darcu – folklórneho súboru Krásna Hôrka z japonského Tokia.

Ilustračný obrázok k článku Najnetradičnejší darca! Na zničený hrad prispel japonský súbor Krásna Hôrka
Foto: Eva Viestová

K dnešnému dňu je na účte verejnej zbierky na obnovu národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka 155 993,99 eur.

Ako agentúru SITA informoval hovorca SNM Artur Šturmankin, súbor prispel sumou 1 000 eur na účet verejnej zbierky na obnovu hradu v pondelok 18. februára.

Generálny riaditeľ SNM Rastislav Púdelka sa daru za celé múzeum teší a japonským darcom vyjadruje vďačnosť. “Ďakujeme za príspevok a okrem finančného daru si vážime aj to, že v ďalekej krajine ako je Japonsko, je prítomný slovenský folklór a tradície,“ konštatoval Púdelka.

Ako ďalej informovalo SNM, folklórny súbor Krásna Hôrka vznikol v japonskom Tokiu v roku 1993, pri príležitosti návštevy Vladimíra Urbana, ktorý je umeleckým vedúcim folklórneho súboru Železiar z Košíc.

Súbor vedie Seiichi Okubo a jeho členovia sú Japonci, ktorí sa zaujímajú o slovenskú ľudovú kultúru. Jeho 46 členov sa stretáva pravidelne dvakrát do mesiaca a učia sa slovenské ľudové tance.

Začínali pre vlastné potešenie, ale v súčasnosti už súbor propaguje slovenské ľudové tance v medzinárodnej folklórno-tanečnej komunite v Japonsku. Ich repertoár zahŕňa tance z regiónov Zemplín, Šariš, Liptov, Spiš, Gemer, Horehronie či Myjava.

K dnešnému dňu je na účte verejnej zbierky na obnovu národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka 155 993,99 eur. Národné múzeum zatiaľ z vyzbieraných peňazí nečerpalo. “Peniaze zo zbierky sa využijú na financovanie prác spojených s obnovou hradu Krásna Hôrka, ktoré majú charakter modernizácie a ktoré neuhradí poisťovňa. Použijú sa tiež na reštaurovanie zbierkových predmetov, ktoré boli poškodené pri požiari,“ dodal pre SITA Šturmankin.

Hrad Krásna Hôrka je súčasťou SNM – Múzea Betliar a bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Stála hradná expozícia prezentuje staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch.

Zbierky obsahujú cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. V apríli roku 2011 bol hrad zrekonštruovaný. Strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia ľahla popolom v deň parlamentných volieb v sobotu 10. marca.

SNM vyhlásilo po požiari verejnú zbierku na obnovu a ochranu hradu na základe súhlasu Ministerstva vnútra SR. Prispieť do nej môže každý poukázaním ľubovoľnej sumy na osobitný účet zbierky 7000443743/ 8180 v Štátnej pokladnici poštovými poukazmi alebo prevodom z účtu prispievateľa. Účet zriadený v štátnej pokladnici je bez poplatkov, všetky financie budú použité iba v prospech Krásnej Hôrky.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM