han Rôzne

Najsevernejšia obec v okrese vrazí STÁTISÍCE do cestovného ruchu: Aha, čo TAM vynovia!

Obnovou viac ako 150 rokov starej budovy niekdajšej klinčiarne a vybudovaním novej cyklotrasy chce obec Muránska Huta v okrese Revúca prispieť k rozvoju cestovného ruchu na území Národného parku (NP) Muránska planina.

Ilustračný obrázok k článku Najsevernejšia obec v okrese vrazí STÁTISÍCE do cestovného ruchu: Aha, čo TAM vynovia!
10
Galéria

Oba zámery bude môcť samospráva financovať z plánu obnovy. Pre TASR to uviedol starosta obce Marian Szentandrássi.

Historická budova niekdajšej klinčiarne nachádzajúca sa pri vstupe do obce Muránska Huta bola postavená okolo roku 1865 a slúžila na výrobu klincov a pracovných nástrojov.

Neskôr sa v nej nachádzala škola, obchod aj pohostinstvo, v súčasnosti je však v zlom technickom stave.

Samospráva v nej chce v rámci projektu zameraného na rozvoj turizmu v NP Muránska planina zriadiť informačné centrum, kde by návštevníci NP našli všetky potrebné informácie.

Slová starostu

„V ďalšej miestnosti bude urobená pamätná izba obce a jej okolia. V podkroví by mal vzniknúť priestor na prespanie turistov,“ priblížil starosta. Ako dodal, nepôjde o komerčné ubytovanie, ale útulňu s cieľom poskytnúť turistom bezpečné útočisko a strechu nad hlavou. Na dvore klinčiarne by mohlo pribudnúť aj ohnisko či posedenie.

Ďalšou časťou projektu je vybudovanie novej cyklotrasy, ktorá spojí Muránsku Hutu s obcou Muránska Zdychava a obec tak prepojí aj s okresným mestom Revúca. Vzniknúť má na ceste vedúcej popri Hutnianskom potoku.

Aj cyklotrasa

„Bude to štrková cyklotrasa určená pre horské bicykle. Potiahneme ju až po cestu, ktorá je medzi Muránskou Zdychavou a Karafovou chatou,“ dodal Szentandrássi.

Na obnovu klinčiarne a vybudovanie novej cyklotrasy bude môcť obec Muránska Huta vyčerpať z plánu obnovy vyše 690-tisíc eur. Samospráva vďaka projektu vytvorí dve trvalé pracovné miesta.

Ministerstvo životného prostredia z plánu obnovy podporilo na území NP Muránska planina v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu 15 projektov v celkovej sume viac ako 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporil rezort s rovnakým cieľom aj v NP Poloniny.

Ďalšie aktuálne témy

Obec Muránska Huta investuje vo veľkom
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM