Katarína Oravská Samospráva

Nedostatok študentov si pýta riešenie: Radnica uvažuje o zlúčení gymnázia so základnou školou!

Mestský úrad uvažuje nad spojením gymnázia a základnej školy. Takto chce riešiť nedostatok študentov. Zlúčenie má podľa mesta viaceré výhody.

Ilustračný obrázok k článku Nedostatok študentov si pýta riešenie: Radnica uvažuje o zlúčení gymnázia so základnou školou!
Zdroj: Webnoviny.sk

Samospráva mesta Tornaľa uvažuje o zlúčení gymnázia a Základnej školy Ferenca Kazinczyho. Ako povedal prednosta mestského úradu Lajos Balajti, už niekoľko rokov chýbajú tamojšiemu gymnáziu študenti a hrozí, že škola v krátkom čase úplne zanikne.

Samospráva Tornale nechce, aby sa zopakovala situácia, keď sa stredná škola pôsobiaca v meste zlúčila s ďalšou strednou školou z Rimavskej Soboty. V priebehu niekoľkých rokov ostala budova po poľnohospodárskej škole v Tornali prázdna. V jej priestoroch v súčasnosti pôsobí gymnázium.

„Najmä slovenská časť gymnázia má veľké problémy s nedostatkom žiakov. Banskobystrický samosprávny kraj doteraz dotoval z vlastnej rezervy chýbajúce peniaze, aby mohla škola prežiť. Pripravuje sa však zmena financovania stredných škôl, ktorá vstúpi do platnosti v roku 2015. Vedenie mesta, tak primátorka ako aj poslanci sa zhodujú na tom, že gymnázium v našom meste by malo prežiť, čo by však po zmene systému financovania nebolo určite možné,“ povedal Balajti.

Gymnázium v Tornali má kvalitné priestorové a aj materiálno-technické zabezpečenie. Samospráva mesta chce rokovať s úradom Banskobystrického samosprávneho kraja o spojení gymnázia so základnou školou tak, aby sa zriaďovateľom spojenej školy stalo mesto. „Výhody vidíme v tom, že rovnakí učitelia by mohli pôsobiť na oboch školách. Kvalifikovaní pedagógovia by tak mali dosť hodín na riadne úväzky. Pedagogická dokumentácia by sa samozrejme viedla osobitne pre obe školy, ale bol by jeden riaditeľ a mal by dvoch zástupcov tak pre jednu, ako aj pre druhú školu. Navyše, v spádovej oblasti máme síce ešte dve základné školy v blízkych obciach, no na gymnázium k nám z nich v posledných rokoch neprišiel nikto. Takto by mohli žiaci plynule pokračovať v štúdiu na tej istej škole,“ dodal prednosta Mestského úradu v Tornali.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM