Správy

Nelichotivé prvenstvo nášho kraja: Vykazuje najviac prípadov kliešťovej encefalitídy

Tieto zistenia nepotešia. Odborníci prezentujú v rámci Červenkových dní aj tému najvyššieho výskytu kliešťovej encefalitídy v Banskobystrickom kraji od roku 2016.

Ilustračný obrázok k článku Nelichotivé prvenstvo nášho kraja: Vykazuje najviac prípadov kliešťovej encefalitídy
Zdroj: pixabay

Ochrana zdravia ľudí a zvierat a prevencia nákaz, ktorým sa dá predísť očkovaním, to sú ťažiskové témy VI. ročníka vedeckého kongresu o zoonózach, alimentárnych nákazách a nákazách z vody, ako aj XXIII. ročníka Červenkových dní preventívnej medicíny, ktoré sa začali v pondelok v Banskej Bystrici a potrvajú do stredy 17. októbra.

Podujatia sa zúčastňuje takmer stovka odborníkov zo Slovenskej a Českej republiky. „Budeme sa venovať teda nielen problematike infekčných ochorení, ale aj parazitárnym a vektormi prenášaným ochoreniam, bakteriálnym zoonózam a alimentárnym nákazám, antimikrobiálnej rezistencii, nákazám z vody a ďalším relevantným témam,“ približuje program podujatia Mária Avdičová, podpredsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti SLS a zároveň vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Odborníci banskobystrického RÚVZ prezentujú napríklad tému najvyššieho výskytu kliešťovej encefalitídy (KE) v Banskobystrickom kraji od roku 2016. Ako uviedla Jana Kerlik z RÚVZ Banská Bystrica, od roku 2016 vrátane roka 2018 (do 31. augusta) vykazuje Banskobystrický kraj najvyšší počet prípadov, ako aj alimentárnych epidémií KE na území Slovenska.

„V tomto období najvyšší počet prípadov a alimentárnych epidémií KE bol hlásený v okresoch Detva, Banská Bystrica a Zvolen. V minulosti epidemiológovia a virológovia pozorovali endemické oblasti KE na západe, juhu, ako aj na východe Slovenska, pričom oblasti povodia rieky Váh (stredné Považie) patrili k ohniskám s najvyššou každoročne hlásenou chorobnosťou KE,“ priblížila Kerlik. Pravdepodobne v dôsledku klimatických zmien sa v európskych krajinách vrátane Slovenska za ostatné roky pozoruje posun ohnísk KE smerom do severných oblastí a do vyšších nadmorských výšok. Na strednom Slovensku zaznamenávame podľa odborníkov vznik nových endemických oblastí KE nepriamo na základe miesta nákazy jednotlivých prípadov tohto ochorenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM