Jakub Forgács Rôzne

Nepríjemné: Chrípka zatvorila školy a... nedopečené prasa spôsobilo epidémiu salmonely!

Paradoxne pekné a teplé počasie týchto dní môže podľa epidemiológov za zvýšenie chorobnosti na chrípku a chrípke podobobné ochorenia (CHPO) v celom Banskobystrickom kraji. Po rodinnej oslave s nedopečerným prasaťom vypukla aj epidémia salmonely. Jedného pacienta museli hospitalizovať.

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemné: Chrípka zatvorila školy a... nedopečené prasa spôsobilo epidémiu salmonely!
Zdroj: TASR

„Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, evidoval v 11. kalendárnom týždni takmer 5 900 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo predstavuje chorobnosť 1714 na 100-tisíc obyvateľov,“ informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica. Podľa jej slov je to takmer na rovnakej úrovni, ako uplynulý týždeň.

Nárast ochorení na chrípku

Ako pokračovala aktuálny výskyt chrípky a jej podobných ochorení je 634 prípadov, čo je chorobnosť 185 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. „V medzitýždňovom porovnaní je to viac takmer o 18 %. Tieto analýzy spracoval RÚVZ na základe údajov z hlásení 54 % lekárov pre deti a dorast a 51 % lekárov pre dospelých,“ spomenula a doplnila, že v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však výskyt týchto ochorení v prípade ARO nižší len o zanedbateľných 0,08 % a v prípade CHPO je nižší o 26 %.

Najvyšší počet chorých na rôzne respiračné choroby je podľa Tolnayovej v okrese Rimavská Sobota – takmer 770 chorých, Lučenec (739), Veľký Krtíš (577), Žarnovica (553), Žiar nad Hronom (552) a Banská Bystrica (552). „Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli obyvateľov okresov Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota a Banská Štiavnica,“ uviedla hovorkyňa.

Pre chrípku zatvárali školy

„Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu najmenších detí od 0 do 5 rokov, dôchodcov a študentov. Najmenej prípadov ARO aj chrípky sa vyskytuje tentoraz medzi pracujúcimi,“ pokračovala Tolnayová, podľa ktorej v 11. kalendárnom týždni lekári v tomto regióne neevidovali prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI), zato sú však zavreté tri materské školy – v Čakanovciach v okrese Lučenec, MŠ Hodruša- Hámre v okrese Žarnovica a MŠ v Ladomerskej Vieske v okrese Žiar nad Hronom. Pre vysokú chorobnosť je podľa jej slov prerušené vyučovanie aj v ZŠ v Čakanovciach (okres Lučenec) s vyučovacím jazykom maďarským.

Ako pokračovala, v porovnaní s 9. kalendárnym týždňom klesol mierne (na 3,6 %) aj výskyt komplikácií z ARO. „Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 113 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 44 a zápalom pľúc v 54 prípadoch,“ spomenula Tolnayová, podľa ktorej sa najviac komplikácií (7,8 %) vyskytlo medzi pracujúcimi, najmenšími deťmi a dôchodcami.

Pacienta so salmonelou museli hospitalizovať

„RÚVZ Banská Bystrica hlásil do systému výskyt epidémie salmonely enteritidis. Na rodinnej oslave v Banskej Bystrici konzumovalo 40 ľudí pečené prasa, ktoré bolo nedostatočne tepelne upravené,“ informovala hovorkyňa, podľa ktorej ochorelo sedem ľudí, u šiestich z nich bola laboratórne vykultivovaná salmonela enteritidis (u jedného pacienta nebola vyšetrená stolica).

Jeden pacient bol podľa jej slov hospitalizovaný na Infekčnom oddelení Falultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. „Klinickými príznakmi u pacientov boli bolesti brucha, hnačky a zvracanie. V mieste výskytu epidémie boli zabezpečené všetky protiepidemio­logické opatrenia,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM