Jakub Forgács Správy

Nepríjemné správy z Tornale: Hromadný výskyt ochorení na hnačku so zvracaním

Zistenia epidemiológov, ktoré rozhodne nepotešia! Pri Revúcej prebehla ohnisková dezinfekcia všetkých priestorov základnej školy. A dôvod?

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemné správy z Tornale: Hromadný výskyt ochorení na hnačku so zvracaním
Zdroj: TASR

„V pondelok (28.11.2016) nahlásil štatutár Základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským v Tornali nahlásený hromadný výskyt ochorení s klinickými príznakmi subfebrilít (trvale zvýšená teplota okolo 37 stupňov Celzia) a hnačiek sprevázaných zvracaním,“ uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica so slovami, že na základe tohto oznámenia ako aj hlásenia vysokého počtu neprítomných detí v škole – na I. stupni 49 percent a na II. stupni 28 percent žiakov, bolo okamžite začaté epidemiologické vyšetrovanie v ohnisku nákazy (v škole).

V rámci protiepidemických opatrení bola rozhodnutím RÚVZ Revúca nariadená účinná ohnisková dezinfekcia všetkých priestorov školy, vrátane školskej jedálne a kuchyne, ako aj zákaz hromadných podujatí a vyšetrenie personálu kuchyne u svojich obvodných lekárov.

„Pri kontrole opatrení v škole na druhý deň (v utorok 29. novembra), vzhľadom na zistenú narastajúcu proporciu počtu neprítomných detí v tomto školskom zariadení (na I. stupni už 60 percent a na II. stupni 33 percent), bolo po dohode epidemiológov so štatutárom zariadenia odporučené prerušenie prevádzky a stravovania od 30. novembra do 4. decembra tohto roku,“ pokračovala hovorkyňa.

„Pri epidemiologickom vyšetrovaní v školskom zariadení boli odobraté aj vzorky stravy a zabezpečený odber biologického materiálu od detí, ktoré sa dostavili na vyšetrenie k svojim všeobecným lekárom pre deti a dorast,“ dodala Tolnayová so slovami, že výsledky vyšetrení zatiaľ nie sú k dispozícii, avšak v epidemiologickom šetrení sa naďalej pokračuje.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM