Sandra Polovková Kultúra

Netradične v tuneli: Pod Homôlkou sa bude hrať, spievať aj tancovať

V 30. rokoch sa malo vytvoriť prepojenie s východným Slovenskom. V pláne boli tri spojky: Tisovec - Revúca, Lubeník - Slavošovce a Štítnik - Nižná Slaná. Už samotná výstavba gemerskej trate začala s oneskorením. Nakoniec ostal jediný funkčný tunel, Tisovský (770 m).

Ilustračný obrázok k článku Netradične v tuneli: Pod Homôlkou sa bude hrať, spievať aj tancovať
Zdroj: Dnes24.sk

Ďalšie objekty trate vedúcej do Revúcej ostali nedokončené. Miestami sú viditeľné piliere viaduktov, podporné múry… Tunel Pod Homôlkou však po rokoch získal svoje využitie!

Tunel turistickým miestom

Lesné družstvo spolu s dedinou Slavošovce ho oficiálne sprístupnili verejnosti iba pred necelým rokom a už sa môžu tešiť z jeho návštevnosti, ktorá je príjemne vysoká. Tunel po desaťročiach získal svoje využitie, aj keď je úplne odlišné od pôvodného zámeru.

Po náročnej práci sprístupnenia a skrášlenia okolia, rekonštrukcii tunela a jeho oboch vstupných portálov, tento technický objekt láka nielen slovenských, ale aj zahraničných turistov.

Prvé výročie otvorenia

Na oslavu ročného fungovania tunela pripravili Slavošovce v spolupráci s Lesným družstvom netradičné podujatie, ktoré sa však postupne stáva tradíciou. Podobne ako pri jeho otvorení, sa v ňom 20. septembra predstavia rôznorodí slovenskí umelci.

Od 15. hodiny budú priamo v tuneli vystupovať žiaci zo Základnej školy P. Dobšinského, folkloristka Mária Brdárska, Betliarske vidly, kapely Eugenius, Sexit, Marián Kuľhavý a Fest. Lídrom večera bude Peter Nagy so skupinou Indigo.

Jesenný podvečer bude príjemne teplý

Prvé narodeniny tunela Pod homôlkou budú v znamení hudby, slova a tanca. Organizátori podujatia však myslia aj na to, že podvečer už bude v tuneli chladnejšie. Preto pre vás pripravujú aj nápoje na zahriatie a pravý poľovnícky guláš.

POZRITE SI FOTO A VIDEO Z MINULÉHO ROKA TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM