Eva Viestová Kultúra

Nová rozprávková kniha Gemerskí škriatkovia: Autorka verí, že naozaj existujú

Rozprávkovú knihu Gemerskí škriatkovia uviedli do života na povale Mestského múzea a Centra Vyšehradskej kultúry v Jelšave. Ako povedala autorka knihy Eva Wilson, inšpirovala sa predovšetkým gemerskou prírodou a povesťami o rozprávkových bytostiach.

Ilustračný obrázok k článku Nová rozprávková kniha Gemerskí škriatkovia: Autorka verí, že naozaj existujú
Foto: Eva Viestová

Práve gemerské bytosti inšpirovali aj Pavla Dobšinského, ktorý ich preslávil po celom svete.

Rozprávkovú knihu uviedli v Jelšave do života symbolicky v čase Medzinárodného dňa detí. Súčasťou prezentácie boli aj malé divadelné predstavenia žiakov Základnej školy, kde Eva Wilson pôsobí ako učiteľka.

„Žijem medzi deťmi a občas mám pocit, že súčasná generácia akoby strácala cit pre prírodu a kontakt s ňou. Osobne verím, že medzi tými živými bytosťami v prírode – ako sú srnky, zajačiky či vtáky – žijú aj škriatkovia či lesné víly. Táto kniha má klasický rozprávkový príbeh, kde dobro víťazí nad zlom. Každý čitateľ má šancu si tam nájsť svoju postavičku. Určená je najmä deťom, ale verím, že pobaví aj dospelých,“ povedala Wilson.

Učiteľka pôsobí v Jelšave a podľa jej tvrdenia, jej predkovia žili v meste už približne päť storočí. Dôverne preto pozná región a aj legendy, ktoré sa k nemu viažu. Tvrdí, že naši škriatkovia sú minimálne tak svetoví, ako hociktorí iní na svete.

„Keď som študovala historické pramene, vychádzala som predovšetkým zo zbierok Reusovcov z Revúcej. Práve podľa ich námetu spracoval rozprávky aj Pavol Dobšinský a ich hlavní protagonisti sa stali svetoznámi. Spomeniem príbeh Mechúrika Koščúrika, knihu Brémski muzikanti či Popolvár najväčší na svete. Ani si neuvedomujeme, koľko svetoznámych rozprávkových bytostí má pôvod práve na Gemeri. Dnes je síce trochu viac v popredí anglický škriatok vďaka Harrymu Potterovi, ale ten náš slovenský – nie o nič menší,“ dodala spisovateľka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM