Marcel Páleš Správy

Nové byty v meste: Ak v nich chcú ľudia bývať, musia splniť striktné podmienky

Nové byty sú už pripravené pre záujemcov, ktorých je viac ako dosť. Tí budú musieť dodržiavať prísne podmienky, aby sa mesto neobávalo o zadĺženie sa a nesplácanie nájomného.

Ilustračný obrázok k článku Nové byty v meste: Ak v nich chcú ľudia bývať, musia splniť striktné podmienky
Zdroj: TASR

Samospráva Tornale už môže kúpiť postavenú bytovku s 18 nájomnými bytmi. Ako potvrdil prednosta mestského úradu Lajos Balajti, mesto tak pokračuje podľa pôvodného plánu. Noví nájomníci budú musieť spĺňať prísne podmienky, aby sa samospráva vyhla pri splácaní úveru problémom s neplatičmi.

Sociálne príspevky priamo na úrad

Mesto svoj pozemok najskôr prenajalo súkromnej spoločnosti z Rimavskej Soboty, ktorá sa zaviazala postaviť bytovku. Teraz je už stavba skolaudovaná a samospráva ju kupuje za 600 000 eur aj s technickou infraštruktúrou.

„Postupovali sme v súlade s dohodou a kúpu odsúhlasili už aj poslanci mestského zastupiteľstva. Zároveň prijali 12 uznesení, ktoré sa priamo týkajú obecných nájomných bytov. Napríklad 70 percent sumy bude z dotácií, zvyšok z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Budúci nájomníci budú zaradení do inštitútu osobitného príjemcu, aby sme mali istotu, že nájomné budú platiť pravidelne. To znamená, že príspevky na bývanie aj sociálne príspevky budú dostávať priamo na mestský úrad,“ povedal Balajti

Vyše 140 žiadostí o byt

Zastupiteľstvo zároveň zaviazalo mesto, aby dodržalo nájomný charakter bytov po celý čas splatnosti úveru, čo bude najmenej 30 rokov. Mestský úrad má v súčasnosti v evidencii vyše 140 žiadostí o pridelenie nájomného bytu. Všetci záujemcovia zaradení do zoznamu spĺňajú jednoznačne dané podmienky: majú trvalý pobyt v Tornali a sú bez dlhov voči mestu.

Podľa pôvodného plánu spred dvoch rokov mali byť byty postavené za cenu 400 000. „V priebehu realizácie projektu museli byť zahrnuté ďalšie výdavky, ktoré súvisia so zmenou zákona. Navyše sme celú stavbu museli dať zatepliť a kúpili sme to aj s infraštruktú­rou,“ dodal Lajos Balajti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM