Správy Samospráva

NOVINKA v Banskobystrickom kraji: Do škôl začínajú dodávať potraviny lokálni farmári, FOTO

Prvá vlna zmlúv s farmármi a poľnohospodármi je uzavretá do júna tohto roka. Podľa Ondreja Luntera má kraj v súčasnosti vysúťažené potraviny za približne 300-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v Banskobystrickom kraji: Do škôl začínajú dodávať potraviny lokálni farmári, FOTO
29
Galéria
Zdroj: BBSK

Potraviny do škôl a zariadení Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) začínajú dodávať lokálni farmári. Na utorkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici to povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Lokálne potraviny

Vedenie kraja chce týmto krokom dostať do jedálnička žiakov stredných škôl a klientov zariadení sociálnych služieb čerstvé lokálne potraviny. Od producentov budú nakupovať ovocie a zeleninu, zemiaky, mliečne výrobky, bravčové a hovädzie mäso, mäsové výrobky, hydinu a vajcia. Kraj oslovil verejnou výzvou farmárov, aby sa prihlásili a stali sa dodávateľmi potravín pre jej zariadenia. Na výzvu, ktorá je stále otvorená, zareagovalo v prvej fáze 53 záujemcov, z čoho vzišlo deväť registrovaných sociálnych podnikov a dve chránené dielne.

Potraviny od lokálnych producentov plánuje kraj dodávať do 48 organizácií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Predpokladaný objem dodávok je 4 440 ton potravín počas celého roka. Predpokladaná hodnota zákaziek pre farmárov je vyše 3 500 000 eur. Prvá vlna zmlúv s farmármi a poľnohospodármi je uzavretá do júna tohto roka. Podľa Ondreja Luntera má kraj v súčasnosti vysúťažené potraviny za približne 300-tisíc eur. Ďalšie kolo obstarávaní chce spustiť BBSK v júni, budú to zmluvy do konca decembra tohto roka.

Podpora zamestnanosti znevýhodnených

Okrem podpory farmárov a dodávky čerstvých lokálnych potravín do kuchýň a jedální išlo v projekte aj o podporu zamestnanosti znevýhodnených ľu­dí.

Farmári sa môžu aj priebežne hlásiť so svojím záujmom prostredníctvom formulára zverejneného na www.bbsk.sk/vyzva

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Potraviny do škôl a zariadení BBSK začínajú dodávať lokálni farmári
29
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM