Tlačové správy

Novinka v Revúcej: Takýmto javiskom sa môže pochváliť málokto!

Základná škola Ivana Branislava Zocha v Revúcej, ktorá sa už roky venuje dramatickej výchove, má nové kryté javisko. Pozrite foto!

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Revúcej: Takýmto javiskom sa môže pochváliť málokto!
58
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Deväťročná základná škola Ivana Branislava Zocha v Revúcej je modernou školou, v ktorej je pri výchove a vzdelávaní detí uplatňovaná tvorivo – humanistická koncepcia s dôrazom na aktivitu a slobodu tvorivosti. Súčasťou Školského vzdelávacieho programu je aj predmet Tvorivá dramatika venovaný dramatickej výchove žiakov.

„Škola sa nachádza v regióne s vysokým percentom nezamestnanosti, čo vo veľkej miere ovplyvňuje a obmedzuje možnosti rodičov, ktoré môžu svojim deťom ponúknuť. Preto sme tento projekt podporili a tešíme sa , že deti budú mat profesionálne javisko na svoj rozvoj,“ hovorí predseda predstavenstva PSS, a. s., Imrich Béreš.

Vďaka dramatickej výchove sa aj menej nadaní žiaci alebo žiaci z menej podnetného prostredia, môžu posunúť dopredu – rozvíjať svoju osobnosť, zažiť pocit úspechu, ocenenia a sebadôvery. Žiaci získavajú nový rozmer komunikačných zručností a učia sa spolupracovať s inými.

Telocvičňu a chodby vymenia za nové javisko

„Na vyučovanie dramatickej výchovy a na nácvik divadielok sme doteraz využívali priestory školy, najmä telocvičňu a chodby, ktoré sú však nevyhovujúce z hľadiska bezpečnosti, priestorového rozloženia a akustiky,“ približuje situáciu riaditeľka školy Adriana Kvetková.

Už dlhšie zvažovali výstavbu javiska priamo v areáli školy, kde by sme okrem samotnej výučby mohli realizovať aj pravidelné divadelné súťaže a iné školské aktivity. „Na realizáciu takého projektu sme však nemali finančné prostriedky, preto si nesmierne vážime pomoc Prvej stavebnej sporiteľne. Vďaka nej sme deťom mohli splniť ich sen,“ dodáva Kvetková.

Využiť ho dokážu naplno

Nové kryté javisko bude plne vyťažené. Pravidelne bude využívané v rámci výučby, na nácvik divadelných predstavení, ale aj na každoročné súťažné prehliadky mladých detských školských divadelných súborov pod názvom Detská divadelná hra, ktoré sa doteraz konali v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Revúcej. Amfiteáter poslúži aj na mnoho iných školských a mimoškolských aktivít. Napríklad na slávnostné otvorenie spojené s privítaním prvákov, slávnostné ukončenie školského roka, vyhodnocovanie rôznych súťaží i oslavy MDD.

Pomoc si cenia

„Výstavba krytého amfiteátra posunie dopredu nielen Základnú školu I.B. Zocha, ale aj celé mesto Revúca. Tento kultúrny stánok bude totiž aj na prezentáciu divadelných a hudobných súborov v rámci kultúrnych podujatí a letnom období bude počas kultúrnych akcii čí večerných dataprojekcií organizovaných v spolupráci s MsKS, sprístupnený aj širšej verejnosti. Pomoc Prvej stavebnej sporiteľne vnímam ako pomoc deťom, ale aj pomoc všetkým občanom Revúcej. Veľmi si ju vážim,“ hovorí primátorka mesta Eva Cireňová.

„Tento projekt sme sa rozhodli podporiť preto, že sme v ňom videli skutočný zmysel. Pokrokový prístup k výučbe a nadšenie pre divadlo, s akým sme sa tu stretli u detí, rovnako ako u učiteľov, nás nenechal na pochybách, že si vytúžený amfiteáter skutočne zaslúžia a budú mat z neho úžitok. Je radosť podporiť mladých ľudí v ich kreatívnom rozvoji a pomôcť im pripraviť sa do života. O to viac, keď vidíte, že si poskytnutú pomoc skutočne cenia. Zároveň som rád, že vybudované kryté javisko bude slúžiť aj širšej verejnosti,“ dodáva Imrich Béreš.

O škole

Základná škola nesie meno Ivana Branislava Zocha, ktorý významne ovplyvnil ochotnícke divadelníctvo v Revúcej. Výsledkom práce na hodinách tvorivej dramatiky sú každoročné súťažné prehliadky malých detských školských divadelných súborov pod názvom Detská divadelná hra. Za najlepšie herecké výkony sú mladým divadelníkom udeľované Ceny Ivana Branislava Zocha. Víziou školy je okrem mladých súborov a scénok v budúcnosti prezentovať dramatickú výchovu žiakov školy zapojením do ročného veľkého hudobno – divadelného projektu, ktorým by sa predstavili rodičom a širokej verejnosti.

(PR článok)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM