Eva Viestová Správy

MDŽ v Tornali? Jedenástim ženám tiekla krv

Darovaním najvzácnejšej tekutiny si dnes pripomenuli Medzinárodný deň žien v Tornali. Ako povedal organizátor Gemerskej kvapky krvi Jozef Pupala, sviatok si takýmto spôsobom pripomínajú už ôsmykrát. Na nezáujem zo strany darcov sa sťažovať nemôžu.

Ilustračný obrázok k článku MDŽ v Tornali? Jedenástim ženám tiekla krv
Foto: Eva Viestová

Gemerskú kvapku krvi zorganizoval Klub darcov krvi v Tornali v spolupráci s Národnou transfúznou službou a mestom Tornaľa. Darovať krv prišlo 27 darcov. Piati si to vyskúšali po prvýkrát v živote.

„Istý čas bol tento sviatok zaznávaný. My sme si povedali, že aspoň raz v roku si predsa len ženy zaslúžia, aby sme si ich uctili. Zvolili sme však takýto netradičný spôsob. Nakoniec aj dnes sa ukázalo, že aj samotné ženy to zobrali pozitívne a jedenásť ich aj prišlo krv darovať. Mestský úrad pre ne pripravil aj malý darček v podobe hrnčeka s ružou,“ povedal Pupala.

Záujem o darovanie krvi prejavilo približne 30 ľudí. Časť z nich však museli vyradiť. „Záujem bol veľmi dobrý, no pri vyšetreniach pozorne sledujeme zdravotný stav darcov. Niektorí mali problémy so zvýšeným tlakom, iní zase nedodržali stanovený odpočinok po lekárskom zákroku. Napriek tomu môžem skonštatovať, že do Tornale chodia darcovia, ktorí sú dostatočne informovaní a celý odber prebehol bez problémov,“ dodal lekár Národnej transfúznej služby Milan Bojo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM