Webnoviny - Rôzne

Obezitu nespôsobujú cukry, ale nesprávna životospráva

Cukry priamo nespôsobujú obezitu, cukrovku ani žiadne vážne ochorenia. Na vznik či rozvoj obezity vplýva najmä nedostatok pohybu, konzumácia veľkých porcií jedál a zlý pomer tukov a cukrov v týchto jedlách a teda celkovo nesprávna životospráva.

(WEBNOVINY) – Na stredajšom pracovnom stretnutí sa na tom zhodli lekári Miloš Bubán a Peter Minárik, pričom svoje tvrdenia dokladovali aj výsledkami doteraz publikovaných štúdií. Podľa nich existuje ničím nepodložený mýtus, že príjem cukrov nie je pre človeka prospešný.

Nedostatok pohybu spôsobuje obezitu

//„Aj keď mnohí sacharidy veľmi radi očierňujú a dávajú ich do súvislosti so vznikom rôznych ochorení, pravda je neraz celkom iná. Stačí, ak si uvedomíme, že fungujú ako hlavný zdroj energie pre naše telo a to znamená, že by mali byť aj samozrejmou súčasťou prijímanej zdravej stravy. Problém je skôr s nedostatkom pohybu a hlavne správnym pomerom a zastúpením jednotlivých zložiek v strave,“ //uviedol primár Miloš Bubán.

Pre optimálnu telesnú hmotnosť je dôležitá energetická bilancia, ktorá sa dá zabezpečiť správnym pomerom prijatých kalórií a dostatočnou fyzickou aktivitou. Priberanie na váhe nemusí mať za následok samotný cukor, napríklad v nápoji, ale celkový kalorický obsah nápoja.

Jednoduché cukry stimulujú nervový systém a zvyšujú energetický výdaj

"Význam sacharidov pri rozvoji obezity je v porovnaní s tukmi podstatne menší. Sacharidy majú nižší obsah (hustotu) energie (17 kJ/g) než majú tuky (38 kJ/g). Pri vyššom príjme sacharidov dochádza k aktivácii sympatického nervového systému, a následne k adaptačnému zvýšeniu ich spaľovania. Vďaka tomu sa zvyšuje energetický výdaj. Výsledky niektorých štúdií poukazujú na to, že predovšetkým jednoduché cukry, najmä fruktóza a sacharóza, stimulujú sympatický nervový systém a zvyšujú energetický výdaj. Tento jav je však závislý od množstva skonzumovaného cukru. Pri dlhodobom nadmernom príjme sacharidov, predovšetkým jednoduchých cukrov, sa nadbytočný cukor v tele najmä vplyvom tvorby hormónu inzulínu mení na zásobný tuk,“ priblížil Peter Minárik.

Napríklad česká Společnost pro výživu odporúča, aby bol denný príjem pridaných cukrov nižší než 10 percent z celodenného energetického príjmu, čo pre dospelého, ľahko fyzicky pracujúceho človeka s priemernou hmotnosťou predstavuje obvykle 50 až 60 g pridaného cukru denne.

Samostatná kontrola príjmu cukrov

Ľudia si na základe tejto hodnoty teda sami môžu kontrolovať príjem cukru a teda vedieť, kedy a do akej miery hranicu prekročili.

Hnacou silou súčasnej vlny obezity je teda najmä nevyvážené stravovanie. Zdravá strava by mala obsahovať optimálny pomer tukov, sacharidov a bielkovín. Pri výpočte celkového príjmu kalórií je dôležité spočítať nielen príjem z jedla, ale aj tekutej stravy, prijímanej vo forme nápojov.

Vo väčšine prípadov stačí pri chudnutí upraviť veľkosť porcií, ktorá bude optimálna. V spojení s dostatočnou fyzickou aktivitou, potravinami a sladenými nápojmi s nízkym obsahom kalórií si teda ľudia pri chudnutí podľa odborníkov nemusia odoprieť ani sladkosti.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM