Marcel Mojžiš Rôzne

Obnova Krásnej Hôrky sa opäť komplikuje: Zlé počasie stoplo vrtuľník so žeriavom

Rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka čelí ďalšej prekážke. Tentoraz ju komplikuje nepríjemné jesenné počasie. To nedovolilo dokonca ani vzlietnuť vrtuľníku, ktorý mal k vyhorenej pamiatke priviesť špeciálny 63-tonový žeriav.

Obnova Krásnej Hôrky opäť nejde podľa plánu. V teplých mesiacoch roka robotníci na hrade nemohli robiť kvôli skomplikovaniu verejného obstarávania. To sa naťahovalo pre vznesené námietky neúspešného uchádzača na rekonštrukciu. Až v októbri napokon Úrad pre verejné obstarávanie rozhodol, že obnova pamiatky, ktorá je súčasťou Slovenského národného múzea – Múzea Betliar, sa začne rekonštruovať.

"Úrad pre verejné obstarávanie rozhodol 16. októbra o odňatí odkladného účinku námietok,“ uviedol vtedy hovorca Slovenského národného múzea Artur Šturmankin. ÚVO tak nevyhovel námietkam, ktoré vzniesol neúspešný uchádzač vo verejnom obstarávaní na obnovu hradu Krásna Hôrka a umožnil rýchly začiatok rekonštrukcie.

Tá však začala približne presne vtedy, keď skončilo pekné počasie a nastúpila nafalšovaná jeseň. Robotníci tak na hrade pracujú už niekoľko dní, no práce ani tak nejdú podľa plánu. V uplynulý piatok mal ku Krásnej Hôrke vrtuľník priviesť špeciálny 63-tonový žeriav. No napokon sa tak nestalo. Všetko totiž skazilo zlé počasie.

Vrtuľník nemohol vzlietnuť

V Rožňave síce boli pred štartom víkendu na jeho let vhodné podmienky, no inak to bolo v Poprade, odkiaľ mal stroj vyštartovať. Počasie pod Tatrami vrtuľníku vzlietnuť napokon podľa denníka Pravda nedovolilo. A bez toho nebolo doteraz možné k radu doviesť jednotlivé časti vežového žeriavu, ktorý vie vykladať materiál, potrebný na stavbu striech a krovov.

„Škoda, že počasie nevyšlo a vrtuľník nemohol priletieť, ale nič sa nedá robiť, musíme počkať. Bohužiaľ kvôli výberovému konaniu sa premárnilo najlepšie obdobie, keď sa mohlo na hrade robiť,“ povedala Pravde Eva Lazárová, šéfka múzea v Betliari.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM