Jakub Forgács Samospráva

Obnova kúpaliska aj nové náučné chodníky. Vláda v Revúcej nezabudla na cestovný ruch

Náš okres má pre cestovný ruch veľký potenciál. Pozrite, ako projekty preto schválila v Revúcej vláda. Čo všetko má výraznejšie zvýšiť návštevnosť?

Ilustračný obrázok k článku Obnova kúpaliska aj nové náučné chodníky. Vláda v Revúcej nezabudla na cestovný ruch
Zdroj: TASR

Projekt rozvoja Morského oka v Tornali, nové náučné chodníky na Muránskej planine či rekonštrukcia kúpaliska v Revúcej – to sú niektoré z desiatich projektov, ktoré chce v oblasti cestovného ruchu (CR) v okrese Revúca podporiť slovenská vláda. Vytvoriť plánuje v tomto segmente asi 70 nových pracovných miest.

Okres Revúca, ktorý trpí dlhodobo vysokou nezamestnanosťou, má pre cestovný ruch zaujímavý prírodný potenciál. Je však dlhodobo nedostatočne využívaný. Nachádzajú sa tu napríklad veľkoplošné chránené územia Národný park Muránska planina a Národný park Slovenský kras. Najvýznamnejšie turistické atraktivity sú Muránsky hrad, Prvé slovenské gymnázium v Revúcej, oltár Majstra Pavla v Chyžnom, Gotická cesta – sakrálne pamiatky, Morské oko v Tornali a Gemerské spojky.

Jednou z obcí, cez ktorú prejde počas roka asi najviac turistov, je Muráň, pod rovnomenným hradom a známou planinou. Na hrad, ktorý je pravdepodobne najväčším turistickým ťahákom regiónu, prichádzajú ročne tisícky turistov. „Hrad opravujeme podľa možnosti už niekoľko rokov. Projekt jeho celkovej obnovy sme zaradili aj do akčného plánu na rokovanie vlády,“ povedal starosta Roman Goldschmidt.

Obec má spracovaný pasport hradnej obnovy. Hrad sa bude obnovovať na etapy, v horizonte najmenej desiatich rokov. Podpora má plynúť najmä z programu Obnovme si svoj dom. Starosta odhaduje, že na to bude treba najmenej milión eur.

Ďalším muránskym projektom, ktorý schválila vláda, je vybudovanie pekárne na tzv. muránske buchty. Starosta predpokladá, že toto tradičné miestne pečivo, by sa mohlo pre domácich i turistov piecť už na budúci rok a prilákať tiež ďalších záujemcov o tento zaujímavý región.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery z výjazdového rokovania vlády v Revúcej!

Čítajte tiež:

Vláda schválila akčný plán pre Revúcu. Má pomôcť vytvoriť 1100 pracovných mi­est

Dve komunikácie pri Revúcej čaká zmena. Preklasifikujú ich na cesty prvej triedy

V OBRAZOCH: Výjazdové rokovanie vlády v Revúcej
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM