Jakub Forgács Správy Samospráva

Očkovacie centrum máme už aj v Revúcej: Vakcíny boli, prečo teda nezačalo fungovať skôr? FOTO

Očkovanie začalo aj napriek prekážkam. Vakcíny sa však ušli iba náhradníkom, ktorí sa prihlásili cez stránku kraja.

Ilustračný obrázok k článku Očkovacie centrum máme už aj v Revúcej: Vakcíny boli, prečo teda nezačalo fungovať skôr? FOTO
7
Galéria
Zdroj: BBSK

V priestoroch Strednej odbornej školy v Revúcej v piatok začalo fungovať v poradí šieste Očkovacie centrum Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Revúca sa tak pridala k Rimavskej Sobote, Breznu, Banskej Bystrici, Lučencu a Zvolenu, kraj tu pri očkovaní spolupracuje s NsP Revúca. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

„Očkovanie začalo aj napriek prekážkam, ktoré spôsobilo NCZI tým, že pre ľudí neotvorilo registráciu na svojich stránkach. V Revúcej tak očkovali náhradníkov, ktorí sa prihlásili cez stránku kraja nahradnici.sk,“ uviedla Štepáneková.

Ako uviedla Štepáneková, tento týždeň bolo pripravené zaočkovať spolu 800 ľudí

Bez objednaných

„Hoci ministerstvo nám vakcíny dodalo, NCZI neotvorilo na svojich stránkach možnosť registrovať sa do Revúcej na očkovanie. Mali sme všetko pripravené, akurát sme nemali žiadnych objednaných ľudí. Tu sa opäť ukázala dôležitosť transparentného a spravodlivého systému náhradníkov, ktorý Banskobystrický samosprávny kraj spustil už takmer pred mesiacom. Vďaka databáze z nahradnici.sk a funkčnému call-centru, ktoré záujemcov promptne obvolalo, sa nám podarilo kapacity naplniť a s očkovaním začať ešte tento týždeň,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter, ktorý sa dnes otvárania očkovacieho centra v Revúcej osobne zúčastnil.

Banskobystrický župan zároveň zdôraznil, že systém BBSK nahradnici.sk je nastavený tak, aby ľudí prioritizoval v súlade s platnou vyhláškou ministerstva zdravotníctva. Nemôže sa teda stať, že by mladší predbehli starších či ľudí so závažnými diagnózami.

„Všetci, ktorí majú viac ako 18 rokov, sú z Banskobystrického kraja a majú o vakcínu záujem, sa môžu už dnes registrovať ako náhradníci na webe nahradnici.sk. Toto prihlasovanie neslúži ako náhrada za prihlásenie cez stránku ministerstva na riadny termín, ale pomáha využiť voľné vakcíny v prípade, že sa na termín nedostavia všetci uchádzači zaregistrovaní cez korona.gov.sk. Alebo, ako v tomto prípade, ak zlyhá NCZI a termín vôbec neotvorí,“ doplnil Ján Lunter.

Pri príprave očkovacieho centra v Revúcej, i ďalších očkovacích centier, podľa slov Štepánkovej kraj zabezpečil potrebné materiálno-technické vybavenie, nábytok, priečky, ochranné prostriedky a dezinfekcie, tiež softvérové vybavenie a ďalšie služby, ktoré sú s prevádzkou očkovacích centier spojené, ako zvoz odpadov či upratovacie služby.

Kritika ministerstva

Očkovací tím lekárov a sestier poskytla NsP Revúca, na otváraní očkovacieho centra sa zúčastnila aj jej riaditeľka Janette Hrbálová. Tá kritizovala ministerstvo zdravotníctva, ktoré napriek prísľubom až doposiaľ nedodalo do Revúcej jedinú vakcínu.

„Keď nás BBSK oslovil so žiadosťou o spoluprácu, ani na chvíľu sme neváhali. Od januára sme mali pripravené očkovacie tímy a očakávali sme, že aj naša nemocnica bude môcť spustiť, podobne ako iné nemocnice v okresných mestách, očkovanie tých najohrozenejších. Napriek obrovskej snahe a opakovaným prísľubom sme však dodnes zrejme jedinou nemocnicou, kde sa nezaočkoval nikto, pretože ministerstvo nám nepridelilo žiadne vakcíny,“ povedala Hrbálová, ktorá zároveň vyzdvihla spoluprácu so samosprávnym krajom. Dôležité je však podľa nej získať do Revúcej aj ďalšie vakcíny, určené pre očkovanie ľudí vo veku nad 60 rokov.

Otvárania očkovacieho centra sa zúčastnil aj primátor Revúcej Július Buchta: „Som rád, že iniciatíva, ktorú sme spolu s BBSK začali, sa dotiahla do úspešného konca a ľudia už nebudú musiť za vakcínou cestovať do Banskej Bystrice alebo Rožňavy. Verím, že budeme mať dostatok vakcín aj záujemcov o očkovanie a že sa nám podarí získať aj iné očkovacie látky, pre ľudí nad 60 rokov. Tých máme veľmi veľa a je potrebné ich chrániť,“ povedal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: V Revúcej otvorili veľkokapacitné očkovacie centrum
7
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM