Rôzne Správy

Od 1. maturít v Revúcej ubehlo 150 rokov. Takto vyzerali témy skúšok dospelosti

Dokázali by ste zmaturovať pred 150 rokmi? To, či by ste maturitu zvládli vy alebo dnešní študenti aj dnes, posúďte sami.

Ilustračný obrázok k článku Od 1. maturít v Revúcej ubehlo 150 rokov. Takto vyzerali témy skúšok dospelosti
2
Galéria
Zdroj: Múzeum Prvého slovenského gym.

O tom, že Prvé slovenské gymnázium v Revúcej má v histórii Slovákov jedinečné a významné postavenie už špeciálne zdôrazňovať netreba. Veď dnes je v meste Revúca tejto prvej slovenskej strednej škole venované múzeum. Práve pred 150 rokmi sa v tejto škole v školskom roku 1868, ako povedal Škultéty: „naplnila najvrelejšia túžba priateľov slovenskej osvety“ a správca mohol otvoriť školský rok s radostným „Aleluja!“.

„Gymnázium sa stalo vyšším, osemročným a po prvýkrát sa v histórii slovenského školstva v Revúcej konali prvé skúšky dospelosti, maturity. Šesť riadnych, traja pomocní a jeden výpomocný učbár vyučovali vo ôsmich triedach 130 študentov. Na začiatku školského roka 1868 nebolo jednoznačné, či študenti budú skladať aj skúšky dospelosti, a či vôbec budú v stave zložiť túto skúšku s takým prospechom, ako sa v tej dobe vyžadovalo,“ uviedla Lucia Oravec Koreňová z Múzea Prvého slovenského gymnázia.

„Podarilo sa. Maturitné skúšky mali písomnú a ústnu časť. Témy skúšok určoval sám superintendent dištriktu. Na vypracovanie písomnej práce z jazyka slovenského, latinského a matematiky mali študenti po štyri hodiny na každý predmet, na nemčinu a gréčtinu po tri hodiny. Ako pomôcky mohli použiť jedine latinský a grécky slovník a logaritmické pravítko. Dozorkonajúci učbár viedol o priebehu písomných maturitných skúšok písomný záznam,“ pokračovala.

Ústne maturity sa robili pred maturitnou komisiou. „Maturanti boli skúšaní po dvoch a každý dostal po jednej otázke. Skúšanie týchto dvoch žiakov trvalo asi jeden a pol hodiny, podľa toho ako boli pripravení. Odpovede hodnotil zástupca dištriktu, riaditeľ gymnázia a skúšajúci profesor. Hodnotenie sa porovnávalo s písomnou maturitnou skúškou a s klasifikáciou v poslednom ročníku. Stupnica mala päť stupňov: výtečne, chválitebne, dobre, dostatočne a nedostatočne. Ak maturujúci neprospel, opravná skúška mu bola povolená po dvoch mesiacoch,“ dodala so slovami, že písomné skúšky sa konali v dňoch od 2. – 6. júna 1868. Ústna skúška prebiehala 22. júna v Evanjelickom kostole v Revúcej. 1868. To, či by ste maturitu zvládli vy alebo dnešní študenti aj dnes, posúďte sami.

Témy prvých skúšok dospelosti:

  1. Preklad zo slovenského na latinské dľa Süpfla II. článok: Kreter.
  2. Preklad z latinčiny na slovenské Cicero de officiis Liber III. caput X.
  3. Z gréčtiny na slovenské Homeri Illias Carmen X. v. 144–190.
  4. Práca slovenská: Umenie nemá pojiť s hrubosťou, ale s mravy dobrými a bude jedno druhému ozdobou. Amos Komenský.
  5. Práca maďarská: A mohácsi vész hatása Magyarország szellemi fejlődésére.
  6. Práca nemecká: Das Leben des Menschen gleicht einem Strome.
  7. Matematické úlohy:
  1. Voľno padajúce teleso prejde za prvú sekundu 150 5’ a v každú nasledujúcu o 31’ viac. Koľko stôp prejde to teleso za 25 sekúnd a jak veľký je priestor v ostatnej sekunde prejdený?
  2. Jak vysoká je väža, keď ju oko naše z výšky 15´ nad jej základom pod uhlom 360 15’ 12’’ vo vzdialenosti 214’ vidí?
V OBRAZOCH: Ubehlo 150 rokov od historicky prvých maturít v Revúcej
2
Galéria
Zdroj: Múzeum Prvého slovenského gym.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM