Jakub Forgács Rôzne Správy

Opustené mačičky v Revúcej nezostali napospas osudu: Martina zachraňuje nemé tváre

Martina sa spolu s priateľmi rozhodla starať o mačičky bez domova. Čo ich na tejto práci najviac teší a ako im môžu pomôcť ľudia? Viac prezradila v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Opustené mačičky v Revúcej nezostali napospas osudu: Martina zachraňuje nemé tváre
9
Galéria
Foto: Radoslav Nociar

Revúčanka Martina Matejková (25) vlastní psí salón Dream. Už dlhšiu dobu sa však venuje pomoci opusteným mačičkám v našom meste a okolí, pričom spolu s partiou dobrovoľníkov pôsobia na FB ako Vysnené mačky. Tento nápad vznikol v momente, keď sa Martina presťahovala do nového bytu.

Smutný impulz

„Od prvého dňa som registrovala väčšie množstvo vyhodených mačičiek, ktoré dokrmovali susedy,“ uviedla pre spravodajský portál Dnes 24 Martina.

„Mačky boli dobre živené, tak som susedám aspoň navrhla, že im kúpim krmivo, aby som im trochu pomohla. No o pár týždňov na to som uvidela, že jedna mačička porodila štyri malé. Keďže som už v salóne mala jednu dospelú mačičku a mačiatka boli za plotom, kde som sa k nim nevedela dostať, tak som, bohužiaľ, situáciu neriešila. No po pár týždňoch som sa dozvedela, že ani jedno mačiatko neprežilo. A to bol hlavný impulz to rozbehnúť "vo veľkom“ a začať tento problém riešiť," vysvetlila.

Ako vysvetlila, mačičky po odchytení podrobia veterinárnemu ošetreniu a v prípade potreby aj liečbe. „Mačičky sú taktiež kastrované, aby sa zabránilo ďalšiemu množeniu. Snažíme sa taktiež neustále vzdelávať ľudí o problematike množenia zvierat, keďže o tejto problematike stále veľmi veľa ľudí nevie a nechápe jej princíp,“ pokračovala Martina.

Nové domovy našli už okolo 16 mačičkám.

Na dennom poriadku

„Voľne žijúce „pouličné“ mačičky vídame takmer každý deň, keďže ich je v meste dosť a bohužiaľ, stále pribúdajú ďalšie,„ hovorí Martina, podľa ktorej sa rýchlo množia a veľakrát sa tiež stane, že nájdu vyhodené "plačúce“ mačiatka, ktorých sa niekto zbavil.

„Na našej „práci“ je najlepší pocit, keď si mačička nájde svoj trvalý milujúci domov a my obdržíme fotky od jej nového majiteľa," spomenula so slovami, že vidieť mačičky šťastné a spokojné je ten najlepší šťastný koniec.

Napriek tomu, zažívajú aj smutné príbehy. „Mačičku Zunu sa nám nepodarilo zachrániť, keďže bola veľmi podvyživená a dehydrovaná,“ zaspomínala si Martina.

Ako poznamenala, veľmi im pomáha zdieľanie príspevkov na sociálnych sieťach. „Ľudia nám taktiež môžu pomôcť dobrovoľným príspevkom, ktorý môžu priniesť priamo do psieho salónu, kde sme zriadili pokladničku na pomoc mačičkám. Peniažky sú použité na veterinárne poplatky, papanie, piesok, atď.,“ vymenovala.

Domov pre Aslana

Aktuálne hľadajú domov pre kocúrika Aslana (5). "Aslan (pozn. red.: foto č 4 – 7 v galérii) si prešiel veľa nepríjemnosťami, prekonal zápal, operáciu očka a potrápila ho aj vypadávajúca srsť. Hľadá domov vo vnútri ako jediná mačička. So svojim majiteľom si vytvorí veľmi silné puto, chce sa nosiť iba na rukách a spať na nohách človeka,: hovorí Martina, podľa ktorej je preto vhodný aj k starším ľudom, ktorým bude oddane robiť spoločnosť.

Ako dodala Martina, taktiež majú dve 5-ročné mačky, ktoré zachránili pred utratením a dve ročné mačiatka, ktoré budú po podstúpení veterinárnej prehliadky postupne inzerovať a hľadať im nové domovy.

Zábery Aslana aj ďalších mačičiek si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Martina s dobrovoľníkmi z Vysnené mačky pomáha nemým tváram
9
Galéria
Foto: Radoslav Nociar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM