Jakub Forgács Krimi

Osobitná policajná kontrola v našom kraji? Pozor, dôjde k ZMENE, pre toto sa rozhodli policajti!

Policajti v celom Banskobystrickom kraji majú namierené do terénu kvôli veľkej osobitnej kontrole. A navyše dôjde k zmene! Toto si radšej prečítajte vopred...

Ilustračný obrázok k článku Osobitná policajná kontrola v našom kraji? Pozor, dôjde k ZMENE, pre toto sa rozhodli policajti!
Zdroj: TASR

„Minulý rok v Banskobystrickom kraji prišlo pri dopravných nehodách o život 34 osôb, z toho takmer tretina, až 11, boli chodci. Minulý týždeň vyhasol na ceste život ďalšieho chodca. Alarmujúce čísla, za ktorými sa skrývajú skutočné ľudské tragédie vedú k zamysleniu, že hazard na ceste sa naozaj nevypláca,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Andrea Petrovičová so slovami, že napriek dookola sa opakujúcim preventívnym radám a upozorneniam polície, tisíckam rozdaných reflexných prvkov, dohováraniam či pokutám, sú ľudia, účastníci cestnej premávky, stále nepoučiteľní.

Na koho si posvietia?

„Aj z tohto dôvodu sa polícia v Banskobystrickom kraji v stredu 13. januára počas osobitnej kontroly zameria predovšetkým na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky nemotorovými účastníkmi. Kontrola bude zameraná na používanie reflexných prvkov alebo oblečenia reflexných bezpečnostných odevov za zníženej viditeľnosti,“ pokračovala hovorkyňa. Oproti ostatným osobitným kontrolám, o ktorých vás pravidelne informuje, tak tentoraz dôjde k zmene. Policajti si namiesto vodičov prioritne posvietia na nemotorových účastníkov cestnej premávky.

Ako ďalej hovorkyňa polície uviedla, v prípade, že chodec nebude mať za zníženej viditeľnosti na sebe žiadny reflexný prvok alebo reflexný bezpečnostný odev a bude sa pohybovať po krajnici alebo po okraji vozovky, bude mu nekompromisne uložená bloková pokuta až do výšky 30 eur.

Opätovná výzva

„Všetkých nemotorových účastníkov cestnej premávky opätovne vyzývame k zodpovednému správaniu sa na cestách a upozorňuje ich na povinnosť, ktorú im ukladá zákon: „Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev“,“ spomenula Petrovičová s tým, že táto povinnosť platí pre chodcov, ktorí sa pohybujú mimo obce, ale aj v obci.

„Chodcom odporúčame reflexný prvok umiestniť na dobre viditeľné miesto, na hornú alebo dolnú končatinu – tú, ktorá je bližšie k vozovke, k stredovej deliacej čiare,“ povedala hovorkyňa a dodala, aby sme mali na pamäti, že aj obyčajná reflexná páska za pár centov zvýši viditeľnosť chodca až na vzdialenosť 200 metrov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM