Kultúra

Pikantná valentínska prehliadka v betliarskom kaštieli na tému: Láska aristokracie

Špeciálne večerné prehliadky kaštieľa Betliar s kurátormi na tému lásky v aristokratických kruhoch a jedinečné prehliadky kaštieľa Betliar doplnené o príbehy lásky členov rodu Andrássyovcov.

Ilustračný obrázok k článku Pikantná valentínska prehliadka v betliarskom kaštieli na tému: Láska aristokracie
Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar

Aj v SNM – Múzeu Betliar si pripomenieme sviatok lásky a zaľúbených, pretože láska je pre svoj psychologický význam jedným z najdôležitejších námetov v umení. Láska je abstraktná a existuje okolo nej mnoho otázok.

„Tak aj na našej špeciálnej prehliadke − Pohľade zblízka − budeme hľadať odpovede na niektoré otázky, ktoré sa týkajú lásky v aristokratických kruhoch. Aký bol optimálny vek pre uzavretie manželstva? Prečo býval niekedy veľký vekový rozdiel medzi partnermi? Čo bolo dôležité pri výbere partnera? Akú úlohu zohrávali plesy a bály pri výbere partnera? Stačil k uzavretiu manželstva súhlas rodičov? Existoval dobový bulvár, ktorý písal o pletkách v aristokratických rodinách? Ako sa vnímala nevera u muža a ženy a aký bol osud nemanželských detí?,“ informovala o podujatí Judita Krajčiová z betliarskeho mú­zea.

Špeciálna večerná prehliadka kaštieľa Betliar − Pohľad zblízka − na tému lásky v aristokratických kruhoch sa uskutoční 14. februára od 17:00 hod., v kaštieli Betliar.

„Vo štvrtok 14. februára vás pozývame na komentovanú prehliadku kaštieľa s názvom Pohľad zblízka – Zaľúbená do grófa: Milostné vzťahy a manželstvá v aristokratických kruhoch so začiatkom o 17:00 hod.. Ako to pri Pohľadoch zblízka býva, odborní zamestnanci múzea predstavia zaujímavé exponáty a dokumenty, ktoré súvisia s témou lásky, zásnub, svadby v aristokratických kruhoch a patrili medzi osobné predmety majiteľov betliarskeho kaštieľa,“ spresňuje Krajčiová.

Ako doplnila, na večernej prehliadke návštevníkov privítajú s pohárom sektu a budete mať jedinečnú príležitosť odfotografovať sa na historickej sedacej súprave z 19. storočia s kvetinovou a valentínskou dekoráciou. „A ak sa rozhodnete, že v tomto výnimočnom období požiadate svoju vyvolenú polovičku o ruku, môžete tak urobiť v krásnom prostredí kaštieľa za pomoci našich kolegov, ktorí vám pomôžu s realizáciou podľa Vašich predstáv,“ doplňuje Judita Krajčiová.

V termíne od 14. do 16. februára 2020 budú všetky prehliadky kaštieľa Betliar doplnené o príbehy lásky členov rodu Andrássyovcov, ktoré sa odohrali najmä v 19. a 20. storočí. Dozviete sa napríklad akou manželkou bola grófka Eleonóra Andrássyová, rod. Kaunitz, manželka grófa Gejzu I. Andrássyho, ktorá grófka bola ochotná kvôli láske k majiteľovi kaštieľa Betliar, grófovi Emanuelovi I. Andrássymu, precestovať pol sveta alebo či bol niekto z Andrássyovcov rozvedený. Prehliadky budú prebiehať denne od 10:00 hod. do 15:00 hod.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM