Eva Viestová Od Vás

Písomné maturitné skúšky vyvolali nespokojnosť

Obávanú skúšku dospelosti majú študenti končiacich ročníkov stredných škôl z polovice za sebou. Či úspešne, ukážu výsledky. Testy zo slovenčiny, cudzieho jazyka a matematiky niektorých viac pobavili, ako preskúšali.

Študenti sa dokonca netaja tým, že pri riešení niektorých úloh využili viac náhodné tipovanie ako svoje nadobudnuté znalosti. Ako najťažšiu, hodnotili študenti skúšku z cudzieho jazyka.
„Pri posluchoch boli niektoré nahrávky dosť nezrozumiteľné. Otázky zle zostavené a možnosti na ne nejednoznačné.“ hodnotí maturitnú skúšku z anglického jazyka študent gymnázia. Študenti to mali tento rok o to ťažšie, že museli maturovať z vyššej, B2 – úrovne. Informáciu o tejto zmene dostali len začiatkom septembra minulého roka. Na zmenu teda neboli dostatočne pripravení.
Nie len cudzie jazyky študentov zaskočili. Svojím obsahom prekvapili aj testy zo slovenského jazyka. Menej teórie a vedomostí, viac čítania s porozumením. „Učitelia robia všetko, čo môžu, ale nedokážu nás adekvátne pripraviť. Nie, keď sa o zmenách dozvedia pár mesiacov pred maturitnou skúškou.“ dodáva študent.
Za nespokojnosť študentov sa postavili aj rozhorčení učitelia, ktorí nad maturitnými testami nechápavo krútili hlavami. Aký bol vlastne účel tohtoročných maturitných skúšok? Skutočne preverili znalosť materinského aj cudzieho jazyka? Alebo boli štyri roky cieľavedomého pripravovania sa zbytočné?…

zdroj : M. Králiková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM