Jakub Forgács Správy

Plány postaviť modulovú školu pre deti narazili: S lokalitou pri rómskej osade je problém!

Lokalita v blízkosti rómskej osady, na ktorej plánujú postaviť modulovú školu, sa nepozdáva splnomocnencovi vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity a ani ministerstvu školstva. Radšej by ju videli niekde, kde prepojí menšinové obyvateľstvo s majoritou.

Ilustračný obrázok k článku Plány postaviť modulovú školu pre deti narazili: S lokalitou pri rómskej osade je problém!
Zdroj: TASR

Modulová škola v Muránskej Dlhej Lúke, okres Revúca, by mohla byť postavená, obec však musí vybrať vhodnejší pozemok bližšie k dedine. Zhodli sa na tom dnes zástupcovia ministerstva školstva, financií a úradu splnomocnenca vlády. Ako povedal starosta obce Marek Nosko, do konca marca tohto roku sa pokúsi nájsť iný vhodný pozemok.

Most medzi majoritou a minoritou

Samospráva Muránskej Dlhej Lúky plánuje postaviť modulovú školu blízko rómskej osady Rúbanka. Takto by vyriešili problém súčasnej základnej školy, ktorá funguje v priestoroch bývalého rodinného domu. Denne sa v piatich izbách učí 78 detí. Jedna z tried nemá rozlohu ani desať štvorcových metrov. V inej zase nie je splnený limit dostatočného prísunu denného svetla. „Školské zariadenie je tu potrebné, ale radi by sme privítali inú lokalitu, ako navrhuje obec. Radi by sme takúto školu postavili niekde, kde bude robiť most medzi majoritou a minoritou,“ povedal splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Peter Pollák.

Pozemok blízko osady Rúbanka vybrala obec z viacerých dôvodov. V jeho blízkosti už stojí komunitné centrum, ktoré prerobili z bývalých šatní pri futbalovom ihrisku. Priestor vyhovuje aj rodičom tamojších detí. Podľa miestneho nepísaného vajdu Stanislava Pušku deti by to mali do školy blízko a zároveň by nemuseli prechádzať cez nebezpečnú a frekventovanú cestu stredom obce. „Škola je naozaj v stiesnených pomeroch, plánujeme obci pomôcť modulovou školou. Ponúkame im osem tried, ale pozemok treba vybrať iný. Na tejto lokalite by sa potvrdila segregácia a tomu chceme predísť,“ doplnil vedúci oddelenia škôl z vyučovacím jazykom národnostných menšín ministerstva školstva Ján Jaraba.

Získavanie iného pozemku v obci je problematické

Starosta Muránskej Dlhej Lúky Marek Nosko argumentuje aj tým, že navrhovaný pozemok je v správa Slovenského pozemkového fondu a pre obec by bol ľahko dosiahnuteľný. V husto zastavanej obci je získanie iného pozemku problematické, vzhľadom na množstvo majiteľov a zdĺhavé vybavovanie prevodu vlastníckych práv. „Keďže to financujeme, chceme mať istotu, že školy budú postavené tam, kde pomôžu deťom. Obávam sa, že táto lokalita by neposlúžila tomu, na čo má byť škola určená. Čo sa týka vybavovania iných pozemkov, pomoc pri rokovaniach sľúbili aj zástupcovia dnes zúčastnených strán, takže si myslím, že by to nemusel byť až taký problém,“ dodal poradca ministra financií Anton Marcinčin.

Plány postaviť modulovú školu pre deti narazili: S lokalitou pri rómskej osade j
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM