Eva Viestová Rôzne

Poďakovanie za spoluprácu

Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie realizovalo v tomto školskom roku okrem série besied, zameraných predovšetkým na primárnu prevenciu aj preventívne programy v rámci spolupráce s inými subjektmi.

Preventívny program s názvom **„Ži normálne“ **bol zostavený pre študentov druhých ročníkov stredných škôl. Realizovaný bol v spolupráci s psychologičkou PhDr. Evou Štullerovou – Referát poradensko – psychologických služieb ÚPSVaR. Do programu boli zapojené všetky stredné školy v Revúcej, išlo o päť tried (SOŠ G. Viesta, SSOŠ v Revúcej, GMK – dve triedy a PSLG), s ktorými sme sa stretávali počas celého školského roka.
Preventívny program bol zameraný na tri oblasti:

  1. Eticky pozitívne správanie – komunikácia, pozitívne hodnotenie seba a iných, tvorivé riešenie medziľudských vzťahov;
  2. Prosociálnosť – city, empatia, asertivita;
  3. Aplikácia na konkrétne problémy – rodinné hodnoty a normy, vzťahy v rodine, v triede a v škole.

    Ďalšou témou série besied bola problematika právnych aspektov a postupov v školskom prostredí, ktorú odborne zastrešil prokurátor JUDr. Daniel Prč. Besedy boli realizované pre pedagógov aj pre študentov. Konkrétne boli pre pedagógov zrealizované štyri besedy (základné školy – ZŠ Hviezdoslavova, ZŠ I. B. Zocha a ZŠ Komenského, pre pedagógov stredných škôl bolo zrealizované stretnutie na GMK). Pre študentov stredných škôl boli uskutočnené besedy v SSOŠ G. Viesta a SSOŠ v Revúcej (1. – 3. ročník). Problematika bola zameraná na oblasť agresivity a šikanovania v školskom prostredí, právnych aspektov a postupov v školskom prostredí s osobitným zreteľom na právne povedomie, trestno-právnu zodpovednosť a drogovú trestnú činnosť.

    Obom vyššie uvedeným garantom by som chcela vysloviť poďakovanie za odbornú spoluprácu v daných preventívnych oblastiach. Som rada, že sa rozvinula spolupráca nášho centra s inými subjektmi, a tým nazeranie do problematiky v oblasti prevencie nadobudlo ďalší rozmer. Teším sa na spoluprácu aj v budúcom školskom roku, či už v pokračovaní alebo v tvorbe nových preventívnych programov.

    V neposlednom rade sme v CPPPaP rozvinuli oblasť zameranú na prácu s deťmi zo sociálne znevýhodneného prostredia, a to prostredníctvom projektu nadácie COOP Jednota – „Nech sa nám netúlajú“. O priebehu projektu som informovala aj v predchádzajúcich príspevkoch, taktiež by som však chcela poďakovať Mestu Revúca, za poskytnutie priestorov na realizáciu činnosti v Centre voľného času. Ďalej ďakujem Ing. Janke Švecovej, riaditeľke ÚPSVaR za doterajšiu spoluprácu a zaangažovanosť v oblasti danej problematiky, ktorá je zároveň autorkou pilotnej myšlienky vytvorenia preventívneho programu pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia.

    Veľmi dôležitým aspektom stratégie prevencie sociálno-patologických javov je vytváranie spoločných projektov a programov, vyplývajúcich zo vzájomnej spolupráce uvedených subjektov. Je preto nevyhnutné vytvorenie komplexného systému v oblasti prevencie, ktorý napomôže k jej skvalitneniu a eliminácii uvedených negatívnych javov.

Zdroj : PhDr. J. Gajdošová
sociálny pedagóg CPPPaP

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM