Samospráva

Podľa Vladimíra Maňku je kraj chudobnejší: Čo na to Kotlebov úrad?

Podľa slov bývalého župana znížil Marian Kotleba majetok kraja o 25 miliónov eur. Kotlebov úrad sa bráni...

Ilustračný obrázok k článku Podľa Vladimíra Maňku je kraj chudobnejší: Čo na to Kotlebov úrad?
Zdroj: TASR

Zníženie hodnoty majetku Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), jeho transparentnosti, ako aj podstatne menší rozsah opráv cestných komunikácií. To sú podľa tvrdenia europoslanca a bývalého predsedu BBSK Vladimíra Maňku tri oblasti, v ktorých dosahuje súčasné vedenie kraja v porovnaní s jeho obdobím podstatne horšie výsledky.

Reč je o miliónoch

,,Marian Kotleba znížil majetok kraja o 25 miliónov eur. Neviem, čo robí, kde tie peniaze míňa. Má o 82 miliónov eur od štátu viac ako sme mali my, lebo ekonomika je v súčasnosti lepšia. Napriek tomu zhoršuje hospodárenie kraja,“ uviedol Maňka.

Podľa slov riaditeľa Úradu BBSK Milana Uhríka je však tento pokles hodnoty len účtovná záležitosť. „Každý majetok, ktorý sa odpisuje, postupne stráca na účtovnej hodnote. BBSK momentálne nepotrebuje a nenakupuje žiadne nové objekty, preto hodnota majetku nestúpa,“ oponoval s tým, že Maňka zavádza aj s informáciou o tom, že kraj má k dispozícii viac peňazí.

,,Všetky vyššie územné celky (VÚC) dostávajú zo štátneho rozpočtu zákonom určenú alikvotnú čiastku. Napriek tomu trojica VÚC (Žilina, Prešov a v tomto roku aj Košice) pod vedením nominantov Smeru-SD svoj dlh za posledné volebné obdobie zvýšila. Zvyšné kraje znížili svoj dlh len o malé percentá,“ konštatoval Uhrík.

Na pretrase aj transparentnosť župy

Druhou oblasťou, v ktorej sa BBSK za posledné roky zhoršil, je podľa Maňku transparentnosť. „V minulom volebnom období bol najtransparen­tnejším krajom v zmysle, že sa najmenej podvádzalo a najviac sa využívali vlastné zdroje. Kotleba najviac zhoršil transparentnosť kraja a aj tak zostal na prvom mieste. Ale v tomto roku bude nové vyhodnotenie a podľa mňa už pôjde dole a to znamená, že veci robí netransparentne,“ podotkol europoslanec.

Uhrík však tvrdí, že BBSK pracuje za súčasného vedenia maximálne transparentne. „Dôkazom je fakt, že za viac ako tri roky pôsobenia sme nemali jediný finančný alebo korupčný škandál, ktorý by poukazoval na nehospodárne nakladanie s financiami. To potvrdilo aj niekoľko kontrol z Najvyššieho kontrolného úradu SR, z Úradu vlády SR a ďalších inštitúcií,“ povedal predseda Úradu BBSK s tým, že čo sa týka hodnotenia transparentnosti rôznymi mimovládnymi organizáciami, tak tomu neprikladajú žiadny význam.

Oprava ciest

Treťou oblasťou, kde podľa Maňku došlo k negatívnej zmene, je nižší rozsah opráv ciest II. a III. triedy v kraji. „Počas môjho najhoršieho roka sme dali násobne viac financií do ciest, ako dáva Kotleba. Získali sme desiatky miliónov eur z eurofondov. Postavili sme nové mosty cez Ipeľ, opravili cestu v Lučenci či zo Zvolena cez Očovú do Detvy, alebo z Hriňovej na Látky,“ načrtol Maňka. V súčasnosti sa do ciest podľa neho dostatočne neinvestuje a infraštruktúra v BBSK je v katastrofál­nom stave.

,,V prvom rade, župan Maňka zanechal kraj s dlhmi a nezaplatenými faktúrami vo výške takmer 71 miliónov eur. Veľa z toho, čo robil, bolo v skutočnosti z peňazí z budúcich rozpočtov. Teda z peňazí, ktoré nemal a ktoré musí teraz po ňom splácať Kotleba,“ reagoval Uhrík, poľa ktorého sa počas pôsobenia súčasného predsedu vzhľadom na nutnosť splácania starých dlhov cesty opravujú rekordným tempom. „Ak by sme nemuseli ročne platiť zhruba 7,5 milióna eur na splátky dlhov po Maňkovi, tak by sa mohlo opraviť ešte oveľa viac,“ doplnil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM