Tlačové správy Tlačové správy

Podnikať zodpovedne ako Tomáš Baťa

Podnikať? Zodpovedne? Tieto dve slová v súčasnosti na Slovensku v jednej vete často nepočuť. V skutočnosti sú podnikatelia vnímaní predovšetkým ako ľudia, ktorí svoj majetok nadobudli pomocou nekalých praktík, vykorisťovania obyčajných ľudí, prípadne ho jednoducho získali v dedičskom konaní.

Ilustračný obrázok k článku Podnikať zodpovedne ako Tomáš Baťa
Zdroj: TASR

Jedna z otázok, ktorú sme si u nás vo firme pri zakladaní projektu americký sen položili bola: „Dá sa vôbec podnikať zodpovedne?“

Tomáš Baťa sa narodil 3. Apríla 1876 v českom Zlíne. Podnikať začal, keď dosiahol vek 18 rokov. Dnes spoločnosť Baťa operuje v 100 štátoch sveta a s počtom zamestnancov približne 70 000 patrí medzi najväčších výrobcov a predajcov obuvi na svete.

Čo bolo kľúčom k úspechu značky Baťa? Na túto otázku neexistuje jedna správna odpoveď, nakoľko úspech takých rozmerov vždy závisí na viacerých aspektoch. Z pohľadu podnikania však možno celkom dobre vyčítať čo bolo dôvodom, resp. dôvodmi úspechu- zodpovednosť v podnikaní, etický a morálny kódex.

„Nemôže byť bohatstvo tam, kde sú ľudia zamestnaní vzájomným podvádzaním. Nemajú čas na vybudovanie hodnôt, teda ani na vytvorenie bohatstva.“ (Tomáš Baťa)

U nás v tíme amerického sna sme si Tomáša Baťu nevybrali ako svoj podnikateľský „idol“ náhodou. Podnikať zodpovedne a mať dobre nastavený morálny a etický kódex je u nás jednou z priorít, ktorej sa nemienime vzdať, nech už nám bude ponúknutá akákoľvek protihodnota.

Podnikať zodpovedne v našom tíme znamená napríklad poskytnutie bezplatnej konzultácie pre našich klientov. Povedzme, že istá pani, nazvime ju pani Kamila, sa na nás obráti so žiadosťou prekonzultovať jej návrh o založení s.r.o. v oblasti gastronómie. Z našej strany, namiesto cieleného smerovania rozhovoru k uzavretiu obchodu, teda založeniu s.r.o. pre pani Kamilu, však na základe našich mnohoročných skúseností z praxe, dôkladne preberieme jej podnikateľský plán, vyhliadky do budúcnosti a bezplatne ponúkneme naše rady a smerovanie.

Pokiaľ dospejeme k vzájomnému konsenzusu, teda zhodneme sa na tom, že dané podnikanie má potenciál, je to len bod k dobru a akási pridaná hodnota pre nás a takisto aj pre klienta. Pre nás v zmysle získania klienta, s ktorým bude radosť spolupracovať- jeho úspech totižto bude aj naším úspechom a pre klienta v zmysle veľkej šance na splnenie svojho amerického sna.

Prečo teda založiť s.r.o., živnosť, vykonať zmeny v s.ro. (pre viac info pozri portfólio) prostredníctvom americkysen.sk? Rozumní ľudia to už spravili, stálo ich to menej peňazí a času, ušetrený čas aj financie teda môžu naplno použiť pre budovanie úspešného biznisu a neustále napredovanie v dosahovaní svojho amerického sna.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM