Eva Viestová Krimi

Policajti odmietli žalobu na bývalého starostu Ratkovej

Policajti už nepreverujú, či bývalý starosta Ratkovej Milan Fakla spáchal trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltányová TASR potvrdila, že prípad zamietli ak

Poslanci obecného zastupiteľstva v Ratkovej podali na bývalého starostu podnet na prokuratúru pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Prokurátor odovzdal spis policajnému vyšetrovateľovi. „Boli vypočutí oznamovatelia a zabezpečené listiny. Trestné stíhanie sa však ani nezačalo, pretože naň policajti po preskúmaní dôkazov nemajú dôvod,“ povedala pre TASR Faltányová. Bývalý starosta Milan Fakla však psychický nátlak zo strany poslancov nevydržal a z funkcie odstúpil.
Vedením obce je v súčasnosti poverený jeden z poslancov Roman Chicho. Vo funkcii zostane do vypísania doplňujúcich komunálnych volieb. Pre TASR uviedol, že bývalý starosta chcel svojvoľne rozviazať zmluvu na prenájom obecných lesov. „Poslancom nič nepovedal, len sme sa dozvedeli, že bez nášho súhlasu začal konať,“ pokračoval Chicho. Na starostu obce s 570 obyvateľmi v okrese Revúca začali vyvíjať nátlak, ktorý Fakla nevydržal a funkcie starostu sa vzdal. Pre TASR vysvetlil, že problém s prenajímateľom obecných lesov má širšie väzby. „Zmluva o prenájme obecných lesov bola uzatvorená podľa Občianskeho zákonníka. Podľa zákona som mal právo začať konať ako štatutárny zástupca obce. Upozornil som podnikateľa, aby začal splácať dlh vo výške 35.700 eur. Ak ho nesplatí, obec od zmluvy odstúpi. To rozhnevalo poslancov, pretože traja pracujú pre prenajímateľa lesov. Ak by som zmluvu naozaj vypovedal, prišli by o prácu,“ vysvetlil Fakla s tým, že podnikateľ z Hnúšte obci zaplatil 20.000 eur. Na zvyšné peniaze v obci stále čakajú.
Bývalý starosta Ratkovej Milan Fakla je momentálne práceneschopný. V obci budú vypísané doplňujúce komunálne voľby. O ich termíne musí rozhodnúť predseda Národnej rady SR. Fakla ešte nie je rozhodnutý, či bude opätovne kandidovať. „Veľa ľudí z Ratkovej ma žiada, aby som do toho znova šiel. Ešte som sa nerozhodol, musím sa dať do poriadku, najmä zdravotne,“ uviedol Fakla. Jeho terajší zástupca Roman Chicho tiež nepotvrdil, či bude kandidovať. „Ja som aj v týchto voľbách šiel na funkciu poslanca. Ak ľudia budú chcieť, pôjdem kandidovať aj na starostu. Ale to musí byť ich rozhodnutie, nie moje,“ zakončil Chicho.

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM