Slávka Habrmanová/food blogerka Recept na dnes

Polievka na desiatu? Pozrite, prečo je to dobrý nápad...

Obvykle si doprajeme polievku na obed ako súčasť hlavného jedla. Existuje ale aj lepší spôsob. Pozrite náš tip.

Ilustračný obrázok k článku Polievka na desiatu? Pozrite, prečo je to dobrý nápad...
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Najmä pre zdravie vašich detí určite urobíte veľké plus, ak ich naučíte, aby mali radi a pravidelne konzumovali rôzne druhy tekutej stavy – od polievok, omáčok až po prívarky. Napríklad aj na desiatu.   

Polievky totiž pomáhajú naštartovať správne trávenie, zabraňujú vzniku žalúdočných vredov a skvelo zasýtia.

Skúste preto s nami túto naozaj zdravú, jarnú zeleninovú polievku plnú vitamínov:

Jarná zeleninová polievka s mrveničkou

Potrebujeme:

  • 1 mrkvu,
  • 1 petržlen,
  • ½ kalerábu,
  • ½ feniklu alebo póru či jarnú cibuľku (nemusia byť),
  • olivový olej, soľ,
  • 200 g K-Classic mladej zelenej fazuľky;
  • 1 vajce, hrubú múku (3–4 lyžice),
  • muškátový oriešok, čierne korenie, soľ,
  • petržlenovú vňať (možno iné čerstvé bylinky).

Postup: Rôzne druhy zeleniny, pokojne si zvoľte, aké máte vy a vaše deti radi, nakrájame na drobné kocky. Restujeme ich na rozpálenom oleji, dôležité je venovať tomu čas, nech sa krásne opečú, možno aj 10 – 15 minút. Jemne osolíme. Neskôr pridáme nakrájaný fenikel alebo pór, prípadne jarnú cibuľku (čo máte po ruke).

Zalejeme vodou a varíme, kým zelenina nezmäkne. Zelené fazuľky dáme variť len na posledných 5–7 minút.

Medzitým si pripravíme mrveničku: Cesto si spracujeme z múky a vajca napevno – dávame toľko múky, koľko jedno celé vajce prijme, no vodu vôbec nepridávať. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.

Mrveničku strúhame na hrubom strúhadle rovno do polievky a povaríme asi 2–3 minúty. Pridáme nasekané bylinky úplne na záver – ideálne až do vypnutej polievky.

Náš tip: Ak vám mrveničkové cesto vystane, nevyhadzuje, pokojne ho nechajte v surovom stave v mrazničke a postupne ho vyberajte, keď budete potrebovať. Dá sa úplne v pohode strúhať aj zamrazené.

Alebo ako závarku do polievky odporúčam bulgur, má skvelú orieškovú chuť. Úplne úžasné sú ale v takejto polievke aj kvasnicové knedličky

Postup: Opražíme cibuľu na oleji, do toho dáme smažiť kvasnice; odstavíme. Pridáme strúhanku, soľ, čierne korenie a žĺtok. Vytvarujeme drobné knedličky a zvaríme ich do polievky.

  Pre všetky potrebné ingrediencie na piknikovanie či varenie sa zastavte v ob­chodnom reťazci Kaufland.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie