Peter Simon Rôzne Správy

Poľovníci z celého Slovenska v Betliari: Okolie kaštieľa praskalo vo švíkoch, FOTO

Slovenské národné múzeum − Múzeum Betliar otvorilo svoje brány po prvýkrát pre významné celoslovenské podujatie s názvom 29. Celoslovenské poľovnícke slávnosti − Dni svätého Huberta. Okolie kaštieľa zaplnili poľovníci i široká verejnosť z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Poľovníci z celého Slovenska v Betliari: Okolie kaštieľa praskalo vo švíkoch, FOTO
75
Galéria
Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar

Slávnosti, konajúce sa tradične v coburgovskom poľovníckom kaštieli – Múzeu vo Svätom Antone, boli do areálu kaštieľa Betliar presunuté z dôvodu avizovaných rekonštrukčných prác nádvoria svätoantonského kaštieľa. Slávenie sviatku všetkých poľovníkov v nových priestoroch prineslo poľovníckej i nepoľovníckej verejnosti bohatý program.

Podujatie začalo v sobotu, 7. septembra 2019 o 8:30 hod. slávnostným sprievodom, po ktorom sa konala Svätohubertovská omša a slávnostný ceremoniál otvorenia Dní sv. Huberta. Na hlavnom pódiu sa odovzdávali rezortné vyznamenania Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Medaily sv. Huberta, a neskôr sa vyhlasovali výsledky súťaží majstrovstvá Slovenska vo vábení jeleňov, Poľovníctvo vo fotografii, Poľovnícky nôž 2019, Naj brada – najdlhšia a najkrajšia, Poľovnícky šperk 2019, Poľovnícky klobúk – najkrajšie upravený poľovnícky klobúk, a vyhodnotenie súťaže Poľovník roka 2018.

Pozrite si v našej galérii desiatky fotiek z tohto podujatia.

Zároveň si mohli návštevníci užiť aj pestrý sprievodný program – majstrovstvá Slovenska vo varení poľovníckeho guľášu, hádzanie flinty do žita, streľbu z lukov a historických kuší, zapojiť sa do iniciatívy Hubertova kvapka krvi, zažiť atraktívny rybolov a pozrieť si ukážky sokoliarstva. Pre deti bol pripravený náučný a zážitkový chodník s prezentáciou lesnej pedagogiky a iných zábavných atrakcií.

V rotunde pri vstupe do areálu kaštieľa bola výstava historických kamzičích trofejí zo zbierok Andrássyovcov a okolo fontány so sochou Psyché boli poľovnícke podujatie dokresľovať vystavené zaujímavé trofeje z Gemera a z okolia. Vo vstupnej hale múzea bude pripravená galéria víťazných fotografií česko-slovenskej súťaže Zlatý jeleň Slávy Štochla 2019, celoslovenskej súťaže Poľovníctvo vo fotografii a výstava šperkárov a nožiarov.

Pre milovníkov poľovníckej kynológie bola prichystaná prezentácia slovenských národných plemien psov, ktorej súčasťou boli aj špeciálne klubové výstavy Slovenského kopova, Slovenského hrubosrstého stavača, Tatranského duriča, Slovenského čuvača a Alpského jazvečíkovitého duriča. Večerný program pokračoval koncertom skupiny Nocadeň a neskôr voľnou zábavou.

Organizátormi podujatia boli Slovenská poľovnícka komora, Slovenský poľovnícky zväz, Obvodná poľovnícka komora Rožňava, SPZ RgO Gemer Rožňava − Revúca, Múzeum vo Svätom Antone a Slovenské národné múzeum – Múzeum Betliar. Podujatie sa konalo pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a pod záštitou ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej.

Foto: ilustračné

Obrazom: 29. Celoslovenské poľovnícke slávnosti - Dni sv. Huberta
75
Galéria
Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM