Peter Simon Rôzne Správy

Poľovnícke dni G. Andrássyho: Pozrite si tie krásne trofeje, FOTO

Na grófovo pozvanie v minulosti kaštieľ v Betliari navštevovala spoločenská elita, ktorá tu poľovala na medvede, jeleniu zver, vlky či diviaky. Zvernicu Betliar vyhlásili za 51. významné lesnícke miesto na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Poľovnícke dni G. Andrássyho: Pozrite si tie krásne trofeje, FOTO
41
Galéria
Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar

SNM-Múzeum Betliar v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského poľovníckeho zväzu Gemer Rožňava – Revúca, Obvodnou poľovníckou komorou Rožňava a Lesmi Slovenskej republiky š.p., odštepný závod Rožňava, usporiadalo 14. a 15. júna už šiestykrát poľovnícke dni, ktoré tohto roku niesli meno významného člena rodu Andrássy – grófa Gejzu Andrássyho.

Ako informovala kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová, Gejza I. Andrássy bol významným cestovateľom, úspešným podnikateľom, politikom a športovcom. Holdoval aj výtvarnému umeniu a začiatkom 20. storočia sa zaradil medzi významných predstaviteľov amatérskej fotografie.

Pozrite si v našej galérii, ako to vyzeralo na Poľovníckych dňoch G. Andrássyho.

„Okrem toho, že bol vášnivým športovcom, veľmi rád poľoval, organizoval chýrne poľovačky v Betliari a hony v Parchovanoch. Na grófovo pozvanie kaštieľ v Betliari navštevovala spoločenská elita, ktorá tu poľovala na medvede, jeleniu zver, vlky či diviaky. Tak ako všetci členovia rodu Andrássy, aj Gejza I. sa rád obklopoval dielami s poľovníckou tematikou a trofejami a vďaka tomu sa v priestoroch kaštieľa a depozitároch SNM – Múzea Betliar zachovala najrozsiahlejšia a najucelenejšia kolekcia pôvodných historických trofejí. Gejza I. pokračoval aj v rozširovaní zvernice, ktorú v Betliari založil jeho otec gróf Emanuel I. Andrássy pre jeleniu, danieliu a mufloniu zver v roku 1885,“ povedala Krajčiová.

Jej základ tvorilo 16 jeleníc a 5 jeleňov privezených zo Zemplína. Počas 2. svetovej vojny zvernica zanikla, ale Štátne lesy ju na tomto historickom mieste obnovili už v roku 1967. Zvernica v Betliari patrí medzi najstaršie v súčasnosti fungujúce zvernice na Slovensku. Prvý bod programu Poľovníckych dní Gejzu Andrássyho bol venovaný práve odhaleniu tohto významného lesníckeho miesta, medzi ktoré sa Zvernica Betliar zaradila.

Okrem toho v bohatom dvojdňovom programe nechýbala ani výstava trofejí a zhodov zo Zvernice Betliar a z Volovských vrchov, či lesnícka pedagogika pre školy z okresu Rožňava, odovzdávanie vyznamenaní „Za významné zásluhy o rozvoj Slovenského poľovníctva“ poľovníkom z regiónu Gemera a aj vyhodnotenie Oblastnej výstavy všetkých plemien + špeciálne výstavy poľovných psov, či pasovanie nových poľovníkov.

Obrazom: Poľovnícke dni Gejzu Andrássyho
41
Galéria
Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM