Zuzana Vajayová Rôzne

Pomocou projektov chce obec vzdelávať učiteľov, nezamestnaných a deti

V rámci programu Lokálna stratégia komplexného prístupu pre rómske komunity plánuje obec Muráň v okrese Revúca zrekonštruovať miestnu základnú školu a vzdelávať učiteľov, nezamestnaných a aj deti.

Obec Muráň už v rámci výzvy Úradu vlády SR pre rómske komunity získala financie na zrekonštruovanie zdravotného strediska a teraz sa plánuje zapojiť aj do ďalších dvoch projektov, ktorými sú nadstavba základnej školy a rozširovanie vzdelávania učiteľov, ľudí bez práce a žiakov. „Nechceme, aby nám deti utekali zo školy a ďalej sa rozmáhalo záškoláctvo. Plánujeme im vymyslieť rôzne záujmové činnosti, ktoré by ich viac zamestnávali. Občania bez práce by si zasa mohli doplniť základné vzdelanie alebo maturitu. Pomáhali by nám aj sociálni pracovníci,“ vysvetlil zámer projektov starosta Muráňa Roman Goldschmidt.

V obci sa v súčasnosti realizuje rekonštrukcia fary na múzeum, začne sa budovať kanalizácia, revitalizovať námestie a vytvorí sa zberný dvor. Muráň získal na všetky projekty financie z európskych štrukturálnych fondov. V budúcnosti sa plánuje dedina zapojiť aj do výzvy Ministerstva kultúry SR, pretože by chcela vytvoriť projekt na obnovu Muránskeho hradu. Musí však najprv získať pozemky pod hradom, ktoré patria Lesom SR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM