Eva Viestová Správy

Ničivý požiar na Burde: Policajti začali trestné stíhanie

Požiar Turisticko-informačného strediska Burda v Národnom parku Muránska planina už vyšetruje aj polícia. Ako potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici Jana Vrbická, stíhanie začali pre trestný čin poškodzovania cudzej veci.

Ilustračný obrázok k článku Ničivý požiar na Burde: Policajti začali trestné stíhanie
Foto: Eva Viestová

Burda zhorela do tla

Turisticko-informačné centrum v sedle Burda pohltili plamene 2. novembra. V horskom teréne vtedy zasahovalo niekoľko jednotiek Hasičského a záchranného zboru, zrub sa im však už zachrániť nepodarilo. „Doposiaľ nezistený páchateľ spôsobil požiar dvojpodlažnej celodrevenej zrubovej budovy horskej útulne s infostrediskom. Polícia začala trestné stíhanie pre zločin poškodzovania cudzej veci“, potvrdila hovorkyňa Vrbická.

„Prípad je v štádiu vyšetrovania, páchateľovi v prípade dokázania viny hrozí trest tri až osem rokov väzenia,“ dodala Vrbická.

Peniaze z poistky nepokryjú náklady na obnovu

Stavba v sedle Burda bola súčasťou Huculskej magistrály. Turisti ju využívali tak pri pešej turistike, ako aj jazde na bicykli, či na konskom chrbte. Hneď po požiari sa objavili plány na obnovu zrubu. „Plány platia aj naďalej, nateraz však čakáme na vyjadrenie poisťovne. Podľa ich reakcie budeme pokračovať v plánoch. Už teraz však vieme, že peniaze z poistky nebudú na celkové prebudovanie stačiť“, povedal riaditeľ NP MP Boroš.

„Uvažujeme o vytvorení občianskeho združenia, ktoré bude všetko potrebné koordinovať. Určite však počítame so spoluprácou milovníkov prírody. Keď budeme vedieť viac, zverejníme nielen prípadné čísla účtov, ale aj termíny brigád,“, dodal riaditeľ Boroš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM