Eva Viestová Rôzne

Pozor na nebezpečné tovary v slovenských obchodoch!

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje pred nebezpečnými výrobkami na modeláciu umelých nechtov a farbou na vlasy.

Tieto výrobky zachytil rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky RAPEX v Nemecku a vo Francúzsku, informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na trhu Slovenskej republiky, preto spotrebiteľom odporúčajú, aby ich nekupovali a ak tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali.

Výrobok pre profesionálne použite na modeláciu nechtov Maica Nail Liquid značky Maica s výrobnou dávkou M12 J11 je balený v 3 750 milili­trových bielych plastových kanistroch s bielym uzáverom.

Obsahuje látku methyl methacrylate, ktorá má veľmi senzibilizujúci potenciál. Výrobok môže vyvolať kontaktnú dermatitídu a podráždenie pokožky, slizníc a očí. Ústav pre hodnotenie rizík v Nemecku prehodnotil uvedenú koncentráciu látky vo výrobku a došiel k záveru, že výrobok môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia.

Druhým výrobkom je takisto výrobok pre profesionálne použitie na modeláciu umelých nechtov NailLexus-Liquid Monomer značky NailLexus s výrobnou dávkou B0611-M130 z USA.

Balený je v bielom plastovom kanistri s bielym uzáverom s 32 fl.oz. Obsahuje taktiež látku methyl methacrylate, ktorá má veľmi senzibilizujúci potenciál a môže vyvolať kontaktnú dermatitídu a podráždenie pokožky, slizníc a očí. Ústav pre hodnotenie rizík v Nemecku prehodnotil uvedenú koncentráciu látky vo výrobku a došiel k záveru, že výrobok môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia.

[color=#cc3300]­Nebezpečná farba z Indie[/color]

Nebezpečným výrobkom je tiež farba na vlasy s názvom Royal Black Henna značky Royal s výrobnou dávkou RAJ/COS/97/1822-C, B. No: 209 z Indie.

Farba je zabalená v kartónovej škatuľke (125 × 90 × 35 mm), ktorá obsahuje šesť vreciek po desať gramov s práškovou farbou. V každom vrecku je leták s návodom na použitie v arabskom a anglickom jazyku. Farba na vlasy obsahuje látku 2-nitro-para-phenylenediamine, čo je v rozpore so zoznamom látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov.

Vo výrobku je prekročená povolená koncentrácia p-phenylendiamínu, ktorý sa nachádza v zozname látok, ktorých použitie v kozmetických výrobkoch je obmedzené. Na výrobku chýbajú varovné upozornenia a výrobok nie je označený v jazyku ľahko pochopiteľnom pre spotrebiteľa.

[color=#cc3300]­Pozor aj na šampón a telové mlieko[/color]

Ak v regáloch obchodov natrafíte aj na šampón na vlasy značky Aina s názvom Haar – Vital či na telové mlieko Fair&White, výrobky radšej nekupujte, varuje ďalej (ÚVZ SR). Oba nebezpečné výrobky do systému RAPEX nahlásili kontrolné orgány v Rakúsku a v Írsku.

„Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na trhu Slovenskej republiky, preto spotrebiteľom odporúčame, aby ich nekupovali, a ak tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali,“ hovorí zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

Šampón na vlasy značky Aina má 100 ml, je balený v bielej plastovej fľaši s etiketou a pochádza z Rakúska.

//„V uvedenom výrobku bola zistená prítomnosť patogénnych mikroorganizmov Pseudomonas Aeruginosa a Pantoea , ktoré môžu spôsobiť zápal kože, slizníc a ucha,“ //vysvetľuje Rovný.

Telové mlieko Fair&White má 500 ml, je balené v kartónovej škatuľke ružovej farby a v plastovej fľaši bledoružovej farby. Krajinou pôvodu telového mlieka je Francúzsko. //„Výrobok obsahuje hydrochinón – 3,07 percenta,“ //dodal Rovný. Použitie hydrochinónu v kozmetických výrobkoch na bielenie pokožky je podľa neho v rozpore s nariadením vlády.

Hydrochinón je látka, ktorá sa môže požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobky môžu spôsobiť kožné alergie.

info : webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM