Kultúra

Pravá predvianočná atmosféra: V dedinskom kostole vystúpil sólista opery!

Sólista Komornej opery a Opery Slovenského národného divadla v Bratislave Otokar Klein koncertoval počas prvého adventného dňa v evanjelickom kostole v Muránskej Dlhej Lúke. Do Gemerskej obce pritom cestoval priamo z operného pódia v Brne.

Ilustračný obrázok k článku Pravá predvianočná atmosféra: V dedinskom kostole vystúpil sólista opery!
Foto: Eva Viestová

Ako Otokar Klein povedal, zážitky z veľkých divadiel sú síce neopakovateľné, ale pri priamom kontakte s publikom zažíva neopakovateľnú atmosféru domova.

Do evanjelického kostola v Muránskej Dlhej Lúke si prišlo vypočuť spev Otokara Kleina, Marianny Gelenekyovej a hru klaviristu Mariána Varínskeho približne osemdesiat ľudí. Prekážkou nebolo ani vstupné, ktoré v ekonomicky slabom regióne pri koncertoch vážnej hudby nebýva zvykom.

„Tieto momenty sú také, ktoré človeka skutočne napĺňajú. Napriek únave, keď človek spí len dve tri hodiny, odchádzam povzbudený. Veľké divadlá s množstvom ľudí majú svoje neopakovateľné čaro, ale bezprostredné stretnutie s publikom vytvára silnú atmosféru domova, ktorú mám rád. V takomto prostredí nemám najmenší problém spievať aj v tej najmenšej dedinke,“ povedal Klein.

Na koncerte v Muránskej Dlhej Lúke odzneli najmä diela, ktoré mali navodiť adventnú atmosféru. Aj vzhľadom na to, že vystúpenie operných spevákov organizovala evanjelická cirkev augsburského vyznania, samostatný blok tvorili variácie piesne Ave Maria od viacerých autorov.

„Je to úžasný pocit uvítať na domácej pôde takého úžasného speváka a jeho hostí. Vyčarili nám neopakovateľnú atmosféru a my teraz môžeme z veľkou vďakou a z láskou na týchto vzácnych umelcov spomínať,“ dodal farár Dušan Pavel Hrivnák.

Vážna hudba sa v obci Muránska Dlhá Lúka spája predovšetkým s koncertmi Martina Babjaka, ktoré majú už niekoľko ročnú tradíciu.

„Obec sa snaží rozvíjať celú škálu kultúry a športu. Vážna hudba k tomu jednoducho patrí. Kultúru nám v obci pomáha veľmi rozvíjať aj obecný spevokol. Toto je však spevák, ktorý je raz v Taliansku, potom v Tokiu, o chvíľu v Kanade, preto si nesmierne vážime, že dokázal prísť aj sem do takejto malej obce. Je to predsa len iná úroveň. O to viac som rád, že Otokar Klein je u nás už po druhý raz. Vlani sa totiž predstavil na koncerte Martina Babjaka a mám pocit, že tam začalo vznikať priateľstvo, ktoré sa potvrdzuje aj týmto vystúpením,“ doplnil starosta obce Marek Nosko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM