Jakub Forgács Komunálne voľby

Prekvapivé VÝSLEDKY: Transparentnú kampaň má len 1 z 9 kandidátov na župana BBSK

V Transparency International Slovensko (TIS) pripravili hodnotenie transparentnosti kampaní, ktoré sú pred jesennými voľbami v krajských mestách a v samosprávnych krajoch.

Ilustračný obrázok k článku Prekvapivé VÝSLEDKY: Transparentnú kampaň má len 1 z 9 kandidátov na župana BBSK
Zdroj: Facebook/Lunter pre dobrý kraj

Zisťovanie ukázalo nízku mieru transparentnosti zápolenia politikov. Hodnotenie „Transparentná kampaň“ bolo udelené len jedenástim z celkovo 98 hodnotených kandidátov. TIS o tom informuje na svojej webovej stránke.

Čo hodnotili?

„Až tretina väčších kampaní je netransparentných, pri polovici prevládajú výhrady. Nepriaznivé konštatovanie platí napriek pozitívnej skutočnosti, že na Slovensku sú už po druhýkrát pri komunálnych a župných voľbách povinné transparentné účty, čo nemá mnoho iných krajín (medzi nimi aj susedné Česko),“ uvádza TIS.

V rámci hodnotenia skúmali kvalitu vykazovania kampaní na povinných transparentných účtoch, spôsob ich financovania, dodržiavanie základných zákonných náležitostí, ako aj to, či je zabezpečená minimálna informovanosť voličov o kandidátovi a jeho kampani. „Pre lepšiu prehľadnosť sme roztriedili posudzovaných lokálnych a regionálnych politikov jednoduchým spôsobom na princípe semafora do troch skupín: transparentná zelená kampaň, oranžová kampaň s výhradami a netransparentná červená kampaň,“ píše sa ďalej na stránke.

O tom, ako dopadli jednotliví kandidáti na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM