Šport

Pretekári sa kĺzali a zabárali do bahna: Dážď zmenil trate na majstrovstvách v Revúcej na zablatené peklo

Letná biatlonová sezóna má za sebou úspešný záver. Majstrovstvá Slovenska v rýchlostných a vytrvalostných pretekoch sa tento rok konali na domácich tratiach v Revúcej. Podujatia ale komplikoval dážď, ktorý zmenil bežecké trate na zablatené peklo.

Ilustračný obrázok k článku Pretekári sa kĺzali a zabárali do bahna: Dážď zmenil trate na majstrovstvách v Revúcej na zablatené peklo
Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľkomesačnú snahu členov a priaznivcov klubu pripraviť kvalitné a bezproblémove trate pre vrcholné podujatie domácej sezóny takmer kompletne zmietol vytrvalý dážď. „Ani sústavné prekopávanie odvodňovacích kanálov a tony nasypaných pilín nezabránili úplnému podmočeniu tratí, na ktorých sa pretekári kĺzali a zabárali do bahna po členky, pričom na strelnici to nebolo o nič lepšie. Súťažná porota zvažovala aj zrušenie pretekov, ale nakoniec k tomu nedošlo,“ povedal predseda Klubu biatlonu Magnezit Revúca Libor Mladší.

Vybojované medaily aj napriek ťažkým podmienkam

V sobotu sa bojovalo o tituly vo vytrvalostných pretekoch, kde každý netrafený terč znamená 30 sekúnd na viac k bežeckému času. V dopoludňajších kategóriách dorastu a dospelých, kde sa strieľa z malokalibrových zbraní, vybojovala prvú medailu pre Revúcu Anka Košinárová (2,0), ktorá s dvoma netrafenými terčami v ľahu získala striebro.

Dážď pokračoval aj počas pretekov žiackych kategórií. Zo starších žiakov sa s ťažkými podmienkami najlepšie vyrovnal Tomáš Sklenárik (1,1). Predviedol najrýchlejší bežecký čas, výbornú streľbu a súperom nedal žiadnu šancu – zvíťazil s takmer minútovým náskokom. Bezchybnou streľbou sa medzi mladšími žiakmi prezentoval aj René Chrapán (0,0) a 3. miestom si vybojoval svoju prvú medailu z majstrovstiev Slovenska. Výborne strieľala aj Anka Fujdiarová (1,0) a s jediným netrafeným terčom tiež získala bronzovú medailu.

Daždivé počasie počas celých pretekov

„Nádeje na lepšie počasie v nedeľu sa rozplynuli hneď ráno. Jediná časť trate bez blata bolo trestné kolo, ktoré sa v rýchlostných pretekoch beží za nezostrelený terč. Aj toto sa však po prebehnutí prvých pretekárov zmenilo a blato sprevádzalo všetkých od štartu až do cieľa,“ prezradil Libor Mladší.

Dopoludnia Anka Košinárová (1,2) minula terč spolu trikrát, ale stačilo to na bronzovú medailu. Ťažké podmienky najviac sadli Jánovi Majerčíkovi (3,1) –na tratiach sa takmer vznášal ponad blato a jeho čas bol v cieli najrýchlejší – vybojoval zlatú medailu a s ňou aj majstrovský titul.

Vydarené podujatie s dvoma stovkami pretekárov

V popoludňajšom programe počas neprestávajúceho dažďa sa v kategórii starších žiakov všetky oči upierali na Tomáša Sklenárika. A ten opäť žiaril – po oboch streľbách mu zostal jediný nezostrelený terč v stoji (0,1). Trestné kolo nespomalilo jeho rýchle nohy a keďže chybovali aj jeho súperi, aj do tretice zvíťazil a zavŕšil tak svoj zlatý hetrik. Anka Fujdiarová (1,1) potvrdila svoje postavenie medzi špičkou – na oboch položkách minula po jednom terči a opäť si zaslúžene vybojovala bronzovú medailu.

„Aj napriek neustálemu vytrvalému dažďu sa podujatie s dvoma stovkami pretekárov zo štyroch krajín nieslo vo výbornej atmosfére. Letná biatlonová sezóna 2014 je za nami. So ziskom troch titulov a celkovo desiatich medailí z Majstrovstiev Slovenska v letnom biatlone sa zaradí medzi tie najúspešnejšie,“ uzavrel Mladší.

Foto: archív Klub biatlonu Magnezit Revúca

Úspešný záver letnej biatlonovej sezóny v Revúcej
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM