Sandra Polovková Kultúra

Prípravy na Babjakov koncert v plnom prúde: Čistí sa celá dedina, odhalí sa aj nová socha

Obec Muránska Dlhá Lúka sa aktuálne usilovne pripravuje na koncert Martina Babjaka pod holým nebom. Aké prekvapenia a odmeny ešte pripravujú, informuje starosta, Marek Nosko.

Ilustračný obrázok k článku Prípravy na Babjakov koncert v plnom prúde: Čistí sa celá dedina, odhalí sa aj nová socha
Foto: Sandra Polovková

S koncertom Martina Babjaka a jeho súrodencov súvisí okrem jeho samotnej prípravy aj množstvo ďalších prác v dedine.

Nový motivačný systém pre najusilovnejších

Niekoľko desiatok ľudí aktuálne pracuje na celkovom čistení obce. Obyvatelia strihajú živé ploty alebo čistia dlažby na chodníkoch od buriny. Od utorka skúša starosta spolu so zastupiteľstvom nový motivačný systém, ktorým chcú pomôcť najusilovnejším.

„Dedinu čistia ľudia, ktorých zamestnávame prostredníctvom aktivačných prác. Problém je v tom, že mzdu im nevieme zvýšiť ani v prípade, že odvádzajú naozaj kvalitnú prácu. Neskôr takto strácajú motiváciu. Vymysleli sme, že sme ich rozdelili do skupín, ktoré majú svojich vedúcich. Ich prácu následne skontrolujú a vyhodnotia terénni sociálni pracovníci. Najlepších sa snažíme motivovať aspoň tak, že im kúpime pracovnú obuv, či montérky,“ vysvetlil Nosko.

Pred koncertom odhalia drevenú sochu Michala archanjela

Črty budúcej drevenej sochy Michala archanjela sú už viditeľné v centre obci. Dielo znázorňuje patróna rímskokatolíckeho kostola a jeho autormi sú ľudoví rezbári Milan Porubiak z Botova a Jozef Švantner z Hrachova. „Hotovú sochu plánujeme odhaliť pred nedeľným koncertom barytonistu, Martina Babjaka,“ povedal starosta. Už dnes môžete vidieť nad lešením krídla, či tvár drevorezby Michala archanjela. V dedine sa aj takto pripravujú na tradičný koncert Martina Babjaka a jeho súrodencov pod holým nebom.

„Na túto udalosť pripravujeme celú obec. Predsa len je to nevšedný zážitok vidieť týchto umelcov spievať pod holým nebom. Doteraz nám vždy prialo aj počasie, takže predpokladám, že aj tento rok nám zasvieti aj mesiac, ktorý navodí tú správnu atmosféru. Koncert je prístupný komukoľvek a našou snahou je spájanie obyvateľov tohto regiónu, ale aj širšieho okolia. Návštevníkov koncertu by som však rád upozornil, že sa bude spievať v prírode, preto róby a najmä obuv by mali byť prispôsobené pobytu na čerstvom vzduchu. Keď nám to počasie naozaj dopraje, vystúpi aj Štefan Babjak so svojou ľudovou hudbou a pripravuje si pre nás piesne práve s tohto regiónu. Ak sa ľudia roztancujú, zábava môže pokojne pokračovať aj do skorých ranných hodín,“ dodal Nosko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM