Marcel Mojžiš Kultúra

Pýcha mesta chátra ďalej: Zbierka gymnázium nezachráni

Pod historickú budovu Prvého slovenského gymnázia v Revúcej sa zub času bude podpisovať aj naďalej. Pýchu mesta nezachráni ani dokopy už štvrtá zbierka. Na záchranu je potrebných niekoľko stotisíc €, no na účte je v týchto dňoch ani nie 8 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Pýcha mesta chátra ďalej: Zbierka gymnázium nezachráni
Foto: Eva Viestová

Nádeje sú zdá sa fuč. Budovu Prvého slovenského gymnázia z vyzbieraných peňazí pravdepodobne nezachránia. Nezabrala ani ďalšia zbierka, ktorá bude finišovať začiatkom budúceho roka.

Od roku 2008 bola vyhlásená už štvrtá zbierka, no ani tá ľudí nezmobilizovala. „Viackrát už národnú zbierku na ten istý účel vyhlasovať nie je možné. Na účte je v súčasnosti necelých 8-tisíc eur, čo je síce pekná suma, ale na záchranu tejto pamiatky nedostačujúca,“ povedala denníku Pravda prednostka mestského úradu Eva Kučeráková.

[blockquote]Re­konštrukcia hlavného objektu je potrebná v nasledovnom rozsahu:

  • výmena podláh, okien, oprava dverí, výmena elektroinštalácie, oprava vonkajšej fasády
  • realizácia podkrovného priestoru – nový strop, zateplenie,vy­kurovanie.[/bloc­kquote]

Plánovaný rozpočet stavby: - rekonštrukcia PSG 230 tis. - oplotenie // 54 tis. - požiarne zabezpečenie 0,4 tis. - elektroinštalácia // 23 tis. //- rekonštrukcia interiéru a nová expozícia múzea 116 tis. //- rekonštrukcia záhrady – zeleň, dlažba, pódium 82 tis. //- verejné osvetlenie záhrady // 13 tis.
--------------
spolu 518,4 tis. eur vrátane DPH. ** //„100.000eur, ktoré daroval pán Molnár počas slávnostnej akadémie abiturientov Gymnázia Martina Kukučína, bolo sponzorstvo pre mesto a je účelovo viazané na Prvé slovenské gymnázium. Nie je teda súčasťou zbierky, aj keď táto suma bude použitá pri rekonštrukcii Prvého slovenského gymnázia,“** //doplnila prednostka.

Tento pán okrem toho v zime 2011 zabezpečil inštaláciu vykurovacieho systému v celej pôvodnej budove, čím obrovskou mierou napomohol k prinavráteniu obsahu archívu Prvého slovenského gymnázia, ktorý má nevyčísliteľnú hodnotu.

[blockquote]Brány prvej úplnej slovenskej strednej školy sa otvorili v roku 1862. V evanje­lickom kostole vo Veľkej Revúcej sa 16. septembra toho roku uskutočnila slávnosť, počas ktorej učiteľ a správca gymnázia August Horislav Škultéty predniesol programové vyhlásenie novej školy. Zdôraznil jej kresťanské a národno-obrodné ciele. Osvetu a vzdelanosť označil za základné pedagogické hodnoty, ktorými sa gymnázium usilovalo prispieť do školského života na Slovensku v 2. polovici 19. storočia.[/bloc­kquote]

Novšiu budovu Prvého slovenského gymnázia postavili zo zbierok obyvateľov túžiacich po vzdelaní. Ku gymnáziu patrí aj rokoková kúria. V jej priestoroch je turisticko-informačné centrum.

[color=#cc3300]­Podporiť myšlienku rekonštrukcie a modernizácie Prvého slovenského gymnázia v Revúcej môžete zaslaním svojho dobrovoľného príspevku na číslo účtu 2001962008/56­00.[/color]

[size=14]Ďakujeme vopred za každý príspevok do zbierky, ktorý by nám pomohol zrealizovať uvedené projekty.[/size]

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM