Monika Obrtalová Rôzne

Pyrotechniku len od certifikovaných výrobcov!

Aj nákup a používanie zábavnej pyrotechniky by sa mali riadiť niekoľkými zásadami. Základným pravidlom je kúpa zábavnej pyrotechniky, teda rakiet, petárd či delobuchov od certifikovaných výrobcov a predajcov. Každý, kto s pyrotechnikou manipuluje, by

Zábavná pyrotechnika patrí do rúk dospelých, ktorí nie sú pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok. „Medzi základné zásady používania týchto prostriedkov patrí to, že by sa mali používať na voľnom priestranstve, v dostatočnej vzdialenosti od objektov a predmetov, ktoré by sa mohli zapáliť od týchto pyrotechnických zariadení,“ vysvetlil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater.

Takisto by sa pyrotechnika mala používať v dostatočnej vzdialenosti od prítomných ľudí. Často totiž môžu aj na zem dopadajúce drobné časti spôsobiť poranenia. Ak sa aj napriek dodržiavaniu všetkých bezpečnostných zásad stane úraz, dôležitá je správna prvá pomoc. „Zabezpečiť treba aj pevné miesto odpálenia, nakoľko sa stáva, že sa po zapálení pyrotechnika prevráti a zaletí na miesto, kde spôsobí požiar,“ konštatoval Piater. Používanie zábavnej pyrotechniky upravujú v jednotlivých mestách všeobecne záväzné nariadenia (VZN). Tie môžu napríklad hovoriť o tom, že bez povolenia možno na území mesta zábavnú pyrotechniku používať jedine vo vyhradenom čase a vo vyhradený deň, ako je napríklad 31. december.

Pyrotechnika sa rozdeľuje do štyroch kategórií. Najmenej rizikové ako napríklad prskavky patria do I. kategórie. „Druhú kategóriu tvoria najčastejšie používané ohňostroje, ktoré ľudia odpaľujú vo voľnom prostredí, najmä počas Silvestra,“ vysvetlil Piater. Zábavná pyrotechnika II. triedy sa predáva na vyhradených miestach a predávajúci by mal kupujúceho oboznámiť so správnym a bezpečným spôsobom jej použitia. „Ostatné dve kategórie sú povolené len pre osoby s odbornou spôsobilosťou, takže bežný občan by sa k nim nemal dostať,“ dodal Piater.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM