Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Do druhej polovice októbra sa prehupneme pod dáždnikom

Hoci budú teploty príjemné až do 16 °C, záver víkendu bude na väčšine územia upršaný a s prehánkami. Meniny oslavujú veľké vládkyne – Vladimíry.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Do druhej polovice októbra sa prehupneme pod dáždnikom
Zdroj: TASR

Západ: Na západnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov C.

Stred: Prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Východ: Na východnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Meniny má Vladimíra

Ženské meno Vladimíra má slovanský pôvod a význam mena je „veľká vládkyňa“. Vladimíry sú výstredné a priame. Niekedy sa vyjadrujú dosť drsno. V citovej oblasti sú Vlaďky láskavé. Túžia po zmene a rady spoznávajú nové krajiny. Pracovná kariéra je pre Vlaďky prioritná.

Majú pevnú vôľu, priemerné zdravie a sú neúnavné. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby Vladimíry sú oranžová, modrá a zelená. Ochranné rastliny čakanka, fenikel a palina, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Stalo sa doma

1895 – Rakúsko-uhorský cisár František Jozef I. podpísal zákon uhorského snemu, ktorým sa zrovnoprávnilo židovské náboženstvo.

Stalo sa vo svete

1854 – Narodil sa írsky dramatik, prozaik, básnik a esejista OSCAR WILDE, ktorý svojím životným štýlom (humorom, obliekaním, homosexualitou, ktorá ho napokon dostala do väzenia) často šokoval vtedajšiu spoločnosť. Napísal divadelné hry (napr. Ideálny manžel alebo Aké dôležité je mať Filipa), ktoré sa dodnes objavujú v repertoári svetových divadiel. Je aj autorom známeho románu Portrét Doriana Graya. Zomrel 30.11.1900.

1868 – Narodil sa priekopník českého motorizmu, spolukonštruktér prvej motorovej dvojkolky v Európe, zakladateľ továrne na výrobu motocyklov a automobilov v Mladej Boleslavi VÁCLAV KLEMENT. Zomrel 13.8.1938.

Skladba dňa

Hudobnou narodeninovou oslávenkyňou je Loreen (1983), švédska speváčka. V roku 2012 vyhrala Eurovision Song Contest s piesňou „Euphoria“.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM