Milan Jusko Rôzne

Rany bičom naozaj boleli..

Amatérsky herec Marek Marcin (25) si okrem zimy a faciek vytrpel aj ozajstné rany bičom. Živú krížovú cestu v uliciach Prešova sledovalo vyše 4000 ľudí.

Stvárnenie posledných chvíľ pozemského života Ježiša Krista a udalosti spájajúce sa s Veľkým piatkom, ktoré predviedli amatérski herci z farnosti v Nižnej Šebastovej, dnes predpoludním v centre Prešova sledovali tisíce ľudí.

Myšlienka pripomenúť si jednu z najdôležitejších udalostí kresťanskej histórie zinscenovaním živej krížovej cesty vznikla pred piatimi rokmi. Jedným z iniciátorov bol farár Peter Gombita, ktorý už síce dnes pôsobí inde, so svojimi niekdajšími farníkmi však stále spolupracuje.

Krížová cesta sa dnes začala pred budovou radnice, kde vojaci priviedli Ježiša pred Piláta a odohrali sa prvé scény mučenia Božieho syna. Nasledovala cesta s krížom, prerušovaná zastaveniami, tak ako sa popisujú v evanjeliách.

Hlavnú ulicu lemovali rady veriacich, ktorí sa postupne pridávali k sprievodu. Ten vyvrcholil v Záhrade umenia scénou ukrižovania Ježiša, ktorú sledovalo vyše 4000 ľudí.

Gombita uviedol, že túto krížovú cestu možno ľudia spočiatku brali ako divadlo, ale myšlienka je oveľa hlbšia ako len predstavenie a vernejšie zobrazenie scén, ktoré sa odohrávajú v bezprostrednej blízkosti divákov. „Každý môže vidieť ten príbeh, môže aj sám seba postaviť do tohto príbehu a rozmýšľať o sebe, o svojom páde, o svojom vstávaní, o svojom vykúpení. Takže je to súčasť každého z nás a veľkej modlitby,“ povedal Gombita. Tvrdí, že každý človek má možnosť zastaviť sa, porozmýšľať o tom, ako žije a aké bude jeho stretnutie s Bohom.

Už piatykrát sa v úlohe Ježiša predstavil Marek Marcin. Pripomenul, že cieľom tejto krížovej cesty je šíriť posolstvo pokoja a nádeje s dôrazom na hĺbku a silu Veľkého piatku.„Napriek tomu, že stále treba rozmýšľať nad textom pri jednotlivých zastaveniach, čo bude nasledovať, a to si vyžaduje sústredenie, mám ja osobne z tejto cesty vždy veľký duchovný zážitok,“ konštatoval mladý amatérsky herec. Po tom, ako sa skončili posledné dojímavé scény a po chvíľke ticha veriaci výkony hercov odmenili potleskom.

„Bolo to perfektné“ takto zhodnotil profesionálny herec DJZ Dušan Brandys výkon amatérskych hercov z Nižnej Šebastovej.

prešov24/tasr video: Milan Jusko

Rany bičom naozaj boleli..
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM