Sandra Polovková Rôzne

Revúčania pôsobiaci mimo mesta? Na zvezenie domov využívajú Facebook!

Dnes už len minimum ľudí žije bez používania sociálnej sieti Facebook. Niektorí ju vnímajú negatívne, lebo na nej strácajú zbytočne veľa času a prichádzajú o svoje súkromie, iní si jasne uvedomujú jej výhody a využívajú ich.

Ilustračný obrázok k článku Revúčania pôsobiaci mimo mesta? Na zvezenie domov využívajú Facebook!
Zdroj: Webnoviny.sk

Michal Čatloš (22) z Revúcej často cestoval kvôli škole do Bratislavy a chodieval väčšinou autom. Súčasne poznal viacero domácich, ktorí túto trasu týždenne absolvujú a majú voľné miesta. Jasne si uvedomoval, že cesta autobusom z Revúcej do Bratislavy je dlhá, unavujúca a navyše existuje len zopár priamych spojov. Založil teda na Facebooku skupinu Ra – > Ba, Ba – > Ra cestovanie autom alebo inakšími spôsobmi…:)

Medzimestská doprava nevystačí potrebám

O Revúcej je známe, že neposkytuje pre domácich dostatok pracovných miest. Preto veľa ľudí za zárobkami cestuje, napríklad aj do Bratislavy. V hlavnom meste je aj najviac vysokých škôl, ktoré Revúčania navštevujú. Trasa zo stredného Gemera na západ Slovenska je teda úplne bežnou. Napriek tomu, už niekoľko rokov existujú iba dva autobusové spoje a cesta nimi trvá takmer šesť hodín. Priame vlakové spojenie neexistuje. Využiť sa dá prípoj z Plešivca, Brezna, či Červenej skaly. Je to však náročné na čas a pohodlie cestujúcich.

Takmer 800 Revúčanov cestuje s Facebookom

Skupina na Facebooku sa v povedomí Revúčanov rozšírila veľmi rýchlo a jej počet sa stále zvyšuje. Aktuálne ju využíva až 779 členov. Je predsa omnoho jednoduchšie párkrát kliknúť, napísať správu alebo zatelefonovať vodičovi a pohodlne sa odviezť do cieľa v priebehu približne 4 hodín. Čatlošov nápad pomáha všetkým. Nielen cestujúcim, ale aj vodičom, ktorým sa znížia náklady za cestu.

Aj bez ISICu zaplatíš 10 eur

Trasa takmer cez polovicu Slovenska je nákladná. Cena lístku pre dospelého v autobuse je takmer 15 eur a 8 eur pre študenta. Ak sa rozhodnete ísť autom cez Facebook, zaplatíte väčšinou 10 eur aj s batožinou. Tej si však môžete vziať o niečo viac. Častokrát príde vodič až pred váš domov a rovnako v Bratislave nemusíte vystúpiť na stanici, ale priamo na mieste vášho cieľa.

Dá sa aj kombinovať

Cestovanie autom cez Facebook nejestvuje len v Revúcej. Ak si nenájdete auto v revúckej skupine, máte k dispozícii aj skupiny Horehron v Bratislave alebo Autostop Bratislava – > Horehronie a späť. Môžete tak nájsť vodiča, ktorý ide v hodinu, ktorá vám viac vyhovuje. Dostať sa napríklad do Brezna, či Polhory, je predsa len o niečo menej náročnejšie ako do Bratislavy.

Cestovať môžete jednoduchšie aj na východ

Revúčania necestujú výlučne na západ Slovenska, ale napríklad aj do Košíc, či Prešova. Skupinu ***** cesta autom RA-KE ; KE-RA (PO) ***** aktuálne využíva až 368 Revúčanov. Súčasne v skupinách môžete objaviť aj ponuky odvozu napríklad do Martina, Nitry, Banskej Bystrice, či až do Rakúska.

Cestovanie s Facebookom nie je len fenoménom mladých

Myslíte si, že skupiny pomáhajú výlučne študentom? Omyl. Je pravdou, že naše staré mamy väčšinou nemajú na Facebooku profil, to však pre jednoduchšie cestovanie nie je problém. Vďaka svojim deťom alebo vnúčatám sa môžu taktiež o jednotlivých ponukách dozvedieť. Na základe ankety, ktorú sme urobili, cestovanie s Facebookom využívajú. Ak má niekto vážnejší zdravotný problém, je pohodlnejšie zviezť sa autom. A rovnako aj na návštevu za vnúčatami a deťmi, s plnými taškami dobrôt, sa každý pomocou skupín na Facebooku dostane rýchlejšie a jednoduchšie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM