Správy

Revúcki hasiči vydali dôležité zákazy a upozornenia: Pozrite sa, čo vám za neuposlúchnutie hrozí

Revúcki hasiči v snahe zabrániť požiarom vo vonkajšom prostredí vydali pre obyvateľov nášho okresu zákazy a upozornenia. Ak si nechcete hrabnúť hlboko do peňaženky, mali by ste ich dodržiavať. Sankcie sú vysoké.

Ilustračný obrázok k článku Revúcki hasiči vydali dôležité zákazy a upozornenia: Pozrite sa, čo vám za neuposlúchnutie hrozí
Zdroj: TASR

Na území okresu Revúca bolo v roku 2013 zaznamenaných 53 požiarov v prírodnom prostredí, pri ktorých vznikla priama škoda vo výške 1 930 eur. Z týchto požiarov bolo v 36 prípadoch príčinou vzniku vypaľovanie trávy a suchých porastov.

„Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného v Revúcej v snahe zabrániť nezákonnej činnosti – požiarom v prírodnom prostredí spôsobených vypaľovaním trávy a suchých porastov žiada všetkých občanov o dodržanie povinnosti vyplývajúcich zo zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších prepisov ( ďalej len „zákon o ochrane pred požiarmi“) a z vyhlášky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 121/2002 Z. z. o požiarnej prevencii v znení neskorších predpisov. Aj touto cestou žiadame všetkých občanov, aby dodržiavali nasledovné zákazy a upozornenia,“ uviedla Stanislava Šuhajová samostatný odborný inšpektor oddelenia požiarnej prevencie Okresného riaditeľstva HaZZ v Revúcej.

Pozrite si zákazy a upozornenia

1. Je zakázané akékoľvek vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov. Ak je nevyhnutné porasty vyčistiť, je možné suché porasty pohrabať na upravenú hromadu v dostatočnej vzdialenosti od okolitých objektov a iných horľavých materiálov a spáliť za bezveterného počasia v prítomnosti dospelých osôb vybavených vhodným náradím, hasiacimi prostriedkami a spojovacími prostriedkami na privolanie hasičskej jednotky. Po skončení spaľovania je potrebné vykonať uhasenie zvyškov po spaľovaní a skontrolovať okolie. Pred začatím spaľovania je občan povinný oznámiť miesto a čas spaľovania na príslušné okresné riaditeľstvo na telefónne číslo 150.

2. Je zakázané zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.

3. Je zakázané fajčiť alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.

4. Upozorňujeme vlastníkov, správcov a užívateľov nehnuteľnosti na povinnosť umožniť vstup na nehnuteľnosť na vykonanie opatrení nevyhnutných na zdolanie požiaru alebo na zamedzenie jeho šírenia, prípadne na vykonanie iných záchranných prác.

5. Upozorňujeme občanov, že každý je povinný v súvislosti so zdolávaním požiaru vykonať nevyhnutné opatrenia na záchranu ohrozených osôb, uhasiť požiar, ak je to možné, alebo vykonať nevyhnutné opatrenia na zamedzenie jeho šírenia, poskytnúť osobnú pomoc v súvislosti so zdolávaním požiaru na výzvu veliteľa zásahu, veliteľa hasičskej jednotky alebo obce.

6. V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov je potrebné zvýšiť dohľad nad maloletými deťmi, ktorých hry by mohli mať za následok vznik požiaru.

7. Každý občan je povinný bez zbytočného odkladu oznámiť okresnému riaditeľstvu Hasičského a záchranného zboru požiar, ktorý vznikol v objektoch, priestoroch alebo na veciach v jeho vlastníctve alebo užívaní.

8. Upozorňujeme všetkých občanov, ktorí majú vo vlastníctve, správe alebo užívaní lesné porasty, že v § 14 ods. 1 písm. n) zákona o ochrane pred požiarmi je určená povinnosť zabezpečovať plnenie opatrení v súvislosti s ochranou lesov pred požiarmi podľa § 6b citovaného zákona o ochrane pred požiarmi. Podrobnosti o opatreniach v súvislosti s ochranou lesa pred požiarmi ukladá § 10 vyhlášky o požiarnej prevencii.

Pozor, hrozí vám sankcia

„Zároveň upozorňujeme občanov, že príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Revúcej vykonávajú kontrolnú a monitorovaciu činnosť a pri zistení porušenia vyššie uvedených zákazov budú postupovať podľa zákona o ochrane pred požiarmi, podľa ktorého môže byť občan za priestupok na úseku ochrany pred požiarmi postihnutý pokutou až do výšky 331 eur, prípadne sa bude zodpovedať v občianskoprávnom alebo trestnoprávnom konaní,“ uzatvára Šuhajová.

foto: ilustračné

Revúcki hasiči vydali dôležité zákazy a upozornenia
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM