Zuzana Ročeňová Rôzne

Revúčku skrášli posledný Betlehem majstra Šarkana: Jeho inštalácie sa už nedožil, navždy nás opustil :(

V mestskej časti Revúčka bude už o pár dní osadený posledný Betlehem z dielne umeleckého rezbára Dušana Šarkana. Inštalácie troch sôch Jozefa, Márie a dieťatka sa žiaľ majster nedožil.

Ilustračný obrázok k článku Revúčku skrášli posledný Betlehem majstra Šarkana: Jeho inštalácie sa už nedožil, navždy nás opustil :(
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Umelecký rezbár Dušan Šarkan pochádzal z Veľkých Teriakoviec v okrese Rimavská Sobota. Inštalácia betlehema je naplánovaná v mestskej časti Revúcej o polnoci 24. decembra. Ako informovala organizátorka podujatia Eva Hicárová, z programu na Štedrý deň museli vynechať benefičný koncert na podporu umelca.

Posledné dielo z dielne pána Šarkana

Tri drevorezby v podobe sôch Jozefa, Márie a dieťatka sú už pripravené na inštaláciu v Revúčke. Domáci majstri momentálne dokončujú posledné práce potrebné pre inštaláciu.

„Sme radi, že tento Betlehem budeme u nás mať, no zároveň sme veľmi smutní, že je to skutočne posledné dielo, ktoré majster Šarkan zhotovil. Keď ho tvoril, prezradil nám, že sa pri stvárnení malého Ježiša inšpiroval svojim vnukom. Pôvodne sme pána Šarkana chceli privítať v našom kruhu, no žiaľ, 30. novembra zomrel. Aj preto sme upustili od pôvodného plánu a benefičný koncert organizovať nebudeme,“ vysvetlila Hicárová.

Adventný veniec i umelecké dielo

V Revúčke už teraz dopĺňa vianočnú výzdobu aj veľký adventný veniec v centre mestskej časti. Je umiestnený pod prístreškom, kde k nemu pribudne aj rezbárske dielo. Každý večer sa spolu s pouličnými lampami na ňom rozsvietia teraz už tri elektrické sviece.

„Adventný veniec je dnes pre mnohých ľudí len akýsi dekoratívny predmet a možno si ani neuvedomujú aj jeho históriu a význam. Zhotovuje sa z čečiny, ktorá je vyjadrením večného života. Okrúhly tvar nemá začiatok, ani koniec a symbolizuje večnosť Boha. Štyri sviečky predstavujú štyri adventné nedele. Členovia občianskeho združenia Centrum aktivizácie pamäte a vitality v Revúčke sa aj takto pokúšajú priniesť radosť, pokoj a lásku do všetkých rodín,“ dodala organizátorka podujatia v Revúčke.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM