Jakub Forgács Správy

Revúcky okres má lesy aj ložisko magnezitu. Napriek tomu je jedným z najchudobnejších

Poslanci BBSK na návrh revúckych poslancov napokon prijali uznesenie, ktorým Úrad BBSK požiadali o podporu pri hľadaní riešení v oblasti sociálnych služieb a cestnej infraštruktúry. A nielen to!

Ilustračný obrázok k článku Revúcky okres má lesy aj ložisko magnezitu. Napriek tomu je jedným z najchudobnejších
Foto: Eva Viestová

Napriek tomu, že okres Revúca má pri meste Jelšava druhé najväčšie ložisko magnezitu na svete, patrí medzi najchudobnejšie regióny SR. V súvislosti so sociálno-ekonomickou analýzou okresu zo strany Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na to upozornil primátor Revúcej a krajský poslanec Július Buchta na poslednom rokovaní Zastupiteľstva BBSK v Jelšave.

„Magnezit patrí medzi strategické suroviny. Táto surovina je natoľko strategická, že bez nej by sme ťažko existovali. Napriek tomu patríme medzi najchudobnejšie regióny na Slovensku,“ podotkol Buchta, podľa ktorého ide o paradox a je to na zamyslenie.

Vysoká nezamestnanosť

„Myslím si, že na to, čo tu máme, by sme naozaj nemali patriť medzi také chudobné regióny. Keď si vezmeme, že zalesnenosť okresu je 67 percent a my nemáme v okrese poriadny drevospracujúci podnik a riešime to v rámci najmenej rozvinutých okresov, tak je to tiež na zamyslenie,“ do­dal.

Ako pokračoval ďalší poslanec BBSK za Revúcky okres Július Laššan, analýza je určitou štatistikou, ale chýbajú mu v nej načrtnuté vízie, ktoré by okres pohli dopredu. „Je poznačený vysokou mierou nezamestnanosti. Z analýzy vychádza, že dlhodobo nezamestnaných je u nás 12,5 percenta, čo je najviac v rámci celej SR,“ podotkol poslanec.

Upozornil tiež na vysoký podiel rómskeho obyvateľstva. „To sa, samozrejme, štatisticky neuvádza, ale je to fakt, pred ktorým si nemôžeme zakrývať oči,“ povedal Laššan s tým, že v niektorých obciach dosahuje podiel rómskych obyvateľov 60 až 70 percent. „Z toho nám potom vyplýva nízka vzdelanostná úroveň našich nezamestnaných, to znamená nízka konkurencieschop­nosť na trhu práce,“ dodal.

Hľadanie riešení

Súvisiacim problémom je podľa Laššana i nedostatok pracovných príležitostí. „Na všetky posty, ktoré sú voľné, je niekoľko desiatok nezamestnaných, aj keď teraz sa situácia trošku zlepšuje,“ poznamenal.

Poslanci BBSK na návrh revúckych poslancov napokon prijali uznesenie, ktorým Úrad BBSK požiadali o podporu pri hľadaní riešení v oblasti sociálnych služieb a cestnej infraštruktúry, ako aj pri rozšírení služieb školskej plavárne v meste Revúca i pre širokú verejnosť, či zaoberať sa zriadením osvetového strediska v Revúcej.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM