Nikoleta Janečková Kultúra

Rozlúčka s fašiangami v Revúcej: Spoločný sprievod masiek aj rozprávkové miesto z jedálne!

Fašiangy sú obdobie bujarých osláv od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou, ktoré sa podľa tradícií končí veselicou, na ktorej nemôže chýbať tradičné pochovávanie basy. Užiť si fašiangové obdobie s tradíciami si mohli aj revúcki žiaci.

Ilustračný obrázok k článku Rozlúčka s fašiangami v Revúcej: Spoločný sprievod masiek aj rozprávkové miesto z jedálne!
Foto: Nikoleta Janečková / Zdroj: Dnes24.sk

Pohreb basy

Fašiangy sa končia v stredu, no Základná škola na Hviezdoslavovej ulici v Revúcej pochovala basu už v predchádzajúcich dňoch. Prioritou školy je viesť žiakov k poznaniu ľudových zvykov. Aj takýmto zážitkovým učením spoznávajú regionálne zvyky našich predkov a zároveň sa učia vystupovať na verejnosti a rozvíjajú svoju tvorivosť a prezentačné zručnosti.

Tak ako každý rok, aj teraz sa celá akcia začala tradičným karnevalom. Žiaci sa prezliekli do zaujímavých a originálnych masiek a veselo sa zabávali. V závere karnevalu masky vytvorili spoločný sprievod a uskutočnil sa „pohreb“ basy. Takto žiaci symbolicky ukončili obdobie fašiangov.

Rozprávkové miesto

V piatok 5. februára sa z jedálne ZŠ J. A. Komenského v Revúcej stala rozprávková miestnosť. Deti oslávili fašiangy v pestrofarebných maskách. Boli tu nielen piráti ale aj princezné, tekvičky či mnohé iné rozprávkové postavičky. Rôzne rozprávkové postavičky sa nezabávali len tancom ale si aj overili svoju šikovnosť v rôznych súťažiach.

V závere tohto krásneho dňa si najkrajšie masky odniesli pekné odmeny. Ako to však na karnevale býva zvykom, aj tu sa deti tešili z tomboly. Vylosované však boli všetky vstupenky a tak si každé dieťa odnieslo cenu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM