Eva Viestová Samospráva

Samospráva Brezna šetrí. Ruší oddelenia a prepúšťa ľudí

Samospráva v Brezne pristúpila kvôli šetreniu k znižovaniu počtu zamestnancov a zmene organizačnej štruktúry na mestskom úrade (MsÚ) k 1. februáru a 1. marcu. Primátor Jaroslav Demian o nových organizačných zmenách na MsÚ v Brezne informoval na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) v tomto týždni

Ilustračný obrázok k článku Samospráva Brezna šetrí. Ruší oddelenia a prepúšťa ľudí
Foto: Eva Viestová

V samospráve sa rozhodli prehodnotiť pracovné pozície a organizačnú štruktúru MsÚ tak, že ju zmenili a znížili počet odborov a oddelení.

„Tým pádom sme aj znížili počet riadiacich pracovníkov na MsÚ, no a pristúpili sme k tomu, že neobsadené pracovné miesta, ktoré sme evidovali, sme zrušili a zrušili sme aj sedem pracovných pozícií, kde boli obsadené pracovné miesta. Teda, znižujeme počty zamestnancov,“ vysvetlil Demian.

K 1. marcu bolo zrušených 8,65 pracovných miest, z toho tri neobsadené, zároveň boli vytvorené dve pracovné miesta. Zo siedmich odborov zachovali len štyri, doplnila vedúca kancelárie primátora Dana Kmeťová.

Tieto zmeny majú podľa slov primátora v konečnom dôsledku priniesť päťpercentné zníženie celkového objemu výdavkov na mzdové nároky na MsÚ, o ktorom sa hovorí v memorande, ktoré Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podpísalo s vládou.

„Neboli sme momentálne schopní riešiť päťpercentné zníženie objemu mzdových prostriedkov, a takto realizovať úsporu a naplniť memorandum,“ pokračoval Demian. „Nebude to v tomto roku celých päť percent, budú to možno jedno až dve percentá, no a v ďalšom roku už by to malo byť päť percent,“ vysvetlil.

Ako primátor podotkol, memorandum však naplnili tým, že krátili výdavky v iných položkách. Zároveň vysvetlil, memorandum hovorí o tom, že by mali mať prebytkový rozpočet v tom, že sa prebytok bude rovnať poklesu výdavkov asi 5 % na mzdách a 10 % na tovaroch a službách.

„Nie je tam napísané, že to musí byť práve na týchto položkách,“ dodal Demian. Na zasadnutí MsZ schválili poslanci rozpočet na rok 2013. Jeho príjmy a výdavky sú na úrovni zhruba 10 miliónov eur.

Pokiaľ ide o celkový výsledok hospodárenia, v tomto roku by malo mesto dosiahnuť prebytok 369.401 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM