Eva Viestová Správy

Mestské služby si nevedia poradiť s dlžníkmi. Samé tak majú dlhy

Platobnou neschopnosťou Mestských služieb sa zaoberali v stredu poslanci mestského zastupiteľstva v Jelšave. Ako povedal primátor mesta Milan Kolesár, dlh voči dodávateľovi tepla vyriešili na mimoriadnom zastupiteľstve. Teraz hľadali také systémové riešenia, ktoré by neohrozili samotný chod mesta.

Ilustračný obrázok k článku Mestské služby si nevedia poradiť s dlžníkmi. Samé tak majú dlhy
Foto: Eva Viestová

Mestské služby v Jelšave si dlhodobo nevedia poradiť s neplatičmi. Doterajšie opatrenia sa ukázali ako neúčinné a príspevková organizácia tak vytvára dlh voči ďalším dodávateľom.

„Doteraz sme to skúšali riešiť cez exekúcie. Tie sú ale veľmi zdĺhavé, stoja peniaze a ich finančný efekt je otázny. Dnes sme hovorili o tom, že by sme opäť skúsili dražby. Na vydraženie bytu ale potrebujeme súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov. V minulosti sa nám stalo, že sa nájomníci dlžníka zastali a dražba sa nekonala,“ skonštatoval Kolesár.

Samospráva pomohla Mestským službám

Príspevkovej organizácii Mestské služby pomohla samospráva tak, že jej vyplatila príspevok za päť mesiacov vopred. Slúžili na jednorazové vyplatenie dlhu. Aby však dlh neohrozil mestský rozpočet, poslanci museli nájsť riešenie, aby organizácia míňala menej.

„Takéto riešenie sa hľadalo mimoriadne ťažko. Nakoniec sme sa dohodli, že Mestské služby budú dostávať nezmenený príspevok, ale aby sme im znížili náklady, niektoré ich činnosti prevezme mesto. Bude to napríklad kosenie, ktoré budeme riešiť formou menších obecných služieb. Tiež sme prevzali verejné osvetlenie, ktoré sa ale pokúsime zefektívniť,“ dodal primátor Jelšavy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM